Svečano otvaranje autentične replike rodne kuće Branka Ćopića

25
Foto: Branko Ćopić

U Hašanima u opštini Krupa na Uni, sutra će biti svečano otvorena obnovljena rodna kuća Branka Ćopića.

Otvaranju će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavljeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Program svečanog otvaranja autentične replike Ćopićeve rodne kuće počinje u 11.00 časova emitovanjem video spota posvećenog poznatom djelu ovog pisca „Bašta sljezove boje“, a predviđeno je i obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH.

Izgradnja autentične replike kuće Branka Ćopića u Hašanima dio je projekta revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića i izgradnje Spomen-područja „Bašta sljezove boje“.

Projekat obnove kuće čuvenog srpskog pisca realizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i dio je politike i strateških pravaca kulturnog razvoja za period do 2022. godine.

Sama ideja o izgradnji Spomen-područja „Bašta sljezove boje“ primarno se javila iz potrebe da se Branku Ćopiću da značaj i pažnja koju on i zaslužuje.

Inicijativa je pokrenuta iz razgovora sa akademikom Dobricom Ćosićem, koji je ukazao da je potrebno pokrenuti projekat koji bi se bazirao na izvoru Ćopićevog stvaralaštva pod Grmečom, u rodnim Hašanima.

Nakon toga su pokrenute sve institucije koje baštine ime i stvaralaštvo Branka Ćopića i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Obilježavanje 100 godina od rođenja Branka Ćopića, 2014. godine, bio je povod da se afirmiše ova ideja i da se preduzmu aktivnosti na njenoj realizaciji.

Opština Krupa na Uni je u saradnji sa Arhitektonsko-građevinskim fakultetom Banjaluka dogovorila izradu Studije za aktiviranje razvojnih potencijala Spomen područja „Bašta sljezove boje“ u Hašanima.

Izradu projekta idejnog rješenja i studiju je finansijski pomogao tadašnji predsjednik Republike Milorad Dodik sa iznosom od 10.000 KM. Kabinet predsjednika Srpske je 2015. godine, za izgradnju Deda Trišinog mlina uplatio 25.000 KM Zavičajnom društvu „Branko Ćopić“ iz Hašana.

Sa Vladom Srpske dogovoreno je da se cijela zona Spomen područja, oko 36 hektara, stavi pod zaštitu, odnosno da će dobiti status područja od posebnog interesa koji će se integrisati u Republički regulacioni plan.

Ranije ove godine Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je 150.000 KM za projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića koji podrazumijeva završetak radova na rekonstrukciji kuće, vanjsko uređenje i promociju lokaliteta.

Imajuću u vidu da je riječ o piscu koji zauzima posebno mjesto u vaspitno-obrazovnom procesu, koji je dio nastavnog plana i programa, ali prevashodno koji je dio djetinjstva i odrastanja svakog djeteta u Republici Srpskoj, obnova kuće Branka Ćopića i revitalizacija ove opštine, u interesu je cijele društvene zajednice.