Hiljade vjernika u litiji od Mrkonjića do Trebinja

41

U selu Mrkonjići formirana je litija koja je krenula ka Trebinju, a čija je osnovna poruka upućena vjernom narodu Crne Gore, koji već mjesec i po dana ne da svetinje.

Litiju predvode sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a u koloni je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U litiji učestvuje više hiljada vjernika iz Trebinja, Hercegovine i Crne Gore.

Iz momenta u moment pristiže sve veći broj vjernika.

U litiji građani nose ikone, crkvene zastave i transparente „Mrkonjići, mjesto Svetog Vasilija“, „Nema granice, Trebinje ne da svetinje“.

Foto: TL

U litiji se, kako su objasnili u Eparhiji, treba ponašati isto kao kada se ide u ostrošku svetinju, a ne treba nositi nikakva politička, stranačka, niti navijačka obilježja, jer se Gospodu ne može ugoditi bakljama, skandiranjima, neredom.

– Mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljamo onima koji od toga žive i koji se time hrane. Za njih se na našim molebanima molimo da im Bog podari pokajanje, prosvijetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju – istakli su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Magistralnim putnim pravcem kojim se bude kretala litija saobraćaj će se odvijati jednom kolovoznom trakom, a teretna vozila će biti preusmjerena na druge pravce.

Iz Policijske uprave Trebinje pozvali su vozače, koji se sutra budu kretali magistralnim putnim pravcem Trebinje-Ljubinje, poštuju naređenja policijskih službenika.