Svjetska zdravstvena organizacija: Evropa da se pripremi za drugi talas

23
Foto: AP/Anja Niedringhaus

Evropske države bi trebalo da se pripreme za smrtonosni drugi talas zaraze virusom korona jer pandemija nije gotova, rekao je glavni zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu doktor Hans Kluge.

Kluge je u intervjuu za britanski Telegraf poslao ozbiljno upozorenje državama koje počinju da ublažavaju mjere izolacije, rekavši da je sada “vrijeme za pripremu, a ne za slavlje”.

On je naglasio da dok broj slučajeva kovida-19 u Britaniji, Francuskoj i Italiji počinje da opada, to ne znači da se pandemija bliži kraju.

Epicentar evropske epidemije sada je na istoku, pri čemu raste broj slučajeva u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu, upozorio je Kluge.

Države bi trebalo da pametno iskoriste ovo vrijeme i počnu da jačaju zdravstvene sisteme kao i da grade kapacitete u bolnicama, primarnoj zaštiti i jedinicama intenzivne njege, poručio je Kluge.

– Singapur i Japan su rano shvatili da ovo nije vrijeme za slavlje, nego za pripreme. To je ono što rade skandinavske zemlje – oni ne isključuju drugi talas, ali nadaju se da ce biti lokalizovan i da ga mogu brzo obuzdati – rekao je Kluge.

On je takođe upozorio da bi se drugi talas mogao podudariti sa epidemijom drugih zaraznih bolesti.

– Veoma sam zabrinut zbog dvostrukog talasa – na jesen bismo mogli imati drugi talas kovida i još jedan, sezonskog gripa ili malih boginja. Prije dvije godine imali smo 500.000 djece koja nisu primila prvu vakcinu protiv malih boginja – rekao je Kluge.

Mnogi medicinski stručnjaci su upozorili da bi drugi talas pandemije mogao biti čak smrtonosniji od prvog, ukazujući na pandemiju španske groznice 1918-1920.

Kada se španska groznica prvi put pojavila u martu 1918, imala je obilježja tipičnog sezonskog oboljenja – ali se na jesen vratila u još zaraznijem i smrtnosnijem obliku, i na kraju odnijela 50 miliona života.