Tadić: Komšić i Bećirović – vjerni saradnici Zapada

14
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Posjetom Kijevu članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić poručili su Zapadu da su mu vjerni saradnici pod bilo kojim okolnostima, rekao je Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

– U njima prevladava strah od istinski suverene i samostalne BiH i zato će uvijek biti spremni da služe tuđim interesima i da glume da su nadređeni srpskom narodu – rekao je Tadić za Sputnjik, komentarišući posjetu dvojice članova Predsjedništva BiH Ukrajini.

On je istakao da izgleda da su dvojica članova Predsjedništva promašila u povlačenju paralela između BiH iz devedesetih godina prošlog vijeka i današnje Ukrajine, i naveo, da bi jedina paralela mogla da bude to što su nekada Bošnjaci i Hrvati, kao danas Ukrajinci, postali sredstvo ratovanja za tuđi račun.

– Mislim da su boravkom u ukrajinskoj prestonici oni doživeli „flešbek“ i vidjeli da ukrajinski narod prolazi ono što su prolazili Bošnjaci i Hrvati kao žrtve gurnute u besmisleni rat, samo zato da bi se rasturila bivša Jugoslavija i da bi se nastavila ekspanzija NATO na ovim prostorima – rekao je Tadić.

Ipak, bez obzira na sve što je u Kijevu izrečeno, kao i na šovinističku ikonografiju i Komšićeve kvaziistorijske komentare, Tadić smatra da Bećirovićev i Komšićev boravak u Ukrajini neće imati većih implikacija na prilike BiH, jer ta posjeta nije bila u skladu sa Ustavom BiH i konstatuje da je Dejton pobijedio i u ovom slučaju.

– Komšićeva i Bećirovićeva posjeta nema čak ni simbolički karakter kada je riječ o BiH, s obzirom na to da nema odluke Predsjedništva o posjeti. Jedino što su pokazali jeste nemoć da se dejtonska mirovna struktura naruši – smatra Tadić.

Kada je riječ o šovinističkoj ikonografiji kojom su se dvojica članova Predsjedništva BiH dičila tokom puta prema Kijevu, odnosno fotografisali u majicama na kojima je bio ratni grb BiH, Tadić je naglasio da to pokazuje da oni ne razumiju šta je budućnost BiH.

– Besmisleno je kada taj grb stoji na Komšiću kao nominalno hrvatskom članu Predsjedništva BiH, jer pod tim grbom Hrvati su napadani, vršeno je etničko čišćenje, činjeni strašni ratni zločini, za koje su čak i neki od Bošnjaka morali odgovarati, iako u ovoj zemlji nije praksa da Bošnjaci odgovaraju za ratne zločine – konstatovao je Tadić.

Sa druge strane, dodaje Tadić, Bećirović je mogao da bude vojnik Armije BiH, ali je tu priliku, po svim dostupnim informacijama, propustio.

– Sve skupa, to jeste jedna beskrajno velika glupost i politička sumanutost koja, zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, ne može izaći izvan ludačke košulje koja je upravo takvima sašivena, skrojena i obučena – konstatuje Tadić.

On ne očekuje da će ova privatna posjeta Bećirovića i Komšića imati bilo kakve posljedice za Srpsku jer, kako kaže, provokacije i ataci na suverenost Republike Srpske nižu se iz dana u dan i traju od 1996.godine.

– Mi smo naučili da živimo sa tim i ono što nas najviše iznenađuje je to što, osim istočnih garanta Dejtonskog sporazuma, zapadni garanti nemaju senzibilitet za ta pitanja. Zapravo ćute na sve to, dajući prećutnu podršku onome što rade ti ljudi – upozorava Tadić.