Tegeltija u Briselu sa Lajčakom

12
Foto: @MiroslavLajcak/Twitter

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija nastavio je posjetu Briselu, gdje se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Tegeltija se ranije sastao sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Ranželom kao i sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Tegeltija je sa Varheljijem razgovarao o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida-19 u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

U saopštenju iz Savjeta ministara navodi se da je predsjedavajući Tegeltija upoznao komesara Varheljija o epidemiološkoj situaciji u zemlji i značaju ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socio-ekonomski oporavak, te ukazao na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina.

Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi i o precesu evropskih integracija, Tegeltija je istakao da evropski put nema alternativu i istakao da izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varheljija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacijski impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere u vezi sa nastavkom procesa pridruživanja.

Sagovornici su ocijenili da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, treba da ulože dodatne napore za brže i efikasnije sprovođenje reformskih procesa kako bi se ubrzao evropski put BiH.

Tegeltija i Varhelji su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama kao šti su migracije i unapređenje regionalne saradnje.