Tegeltija: Zahvalnost za podršku Svjetske banke u iznosu od 2,5 milijardi dolara

30
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija zahvalio je danas u Sarajevu novoimenovanoj direktoru Svjetske banke za zapadni Balkan Sjaoćing Ju za podršku koju Svjetska banka pruža BiH prethodnih 30 godina, u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dolara kroz 81 projekat.

U saopštenju iz Savjeta ministara navodi se da je, osim toga, Svjetska banka administrirala grant sredstva raznih donatora u visini od oko 500 miliona dolara.

Tokom sastanka, zajednički je razmotreno više razvojnih projekata koje BiH trenutno sprovodi ili su u fazi pregovora sa Svjetskom bankom.

Tegeltija je istakao da izazovi tokom prethodne dvije godine uzrokovani pandemijom virusa korona i danas upozoravaju da se moraju pažljivo analizirati privredna kretanja i sprovoditi neophodne strukturne reforme kako bi ekonomija bila što nezavisnijom i otpornijom na eksterne šokove.

Osim toga, inflatorni pritisci i energetska kriza otvorili su nove teme, koje su se morali staviti u prvi plan i kojima će se zasigurno i u narednoj godini svi zajedno baviti, navodi se u saopštenju.

Direktor Svjetske banke istakla je da će Svjetska banka i dalje biti partner BiH u realizaciji politika i projekata koji su dati kroz okvir za partnerstvo od 2022. do 2026. godine.