Tramp demokratama: Opoziv je objava rata američkoj demokratiji

21

Američki predsjednik Donald Tramp oštro je upozorio demokrate u Kongresu da će ako budu nastavili proces njegovog opoziva time „objaviti rat američkoj demokratiji“.

Donald Tramp je u pismu predsednici Predstavničkog doma Američkog Kongresa Nensi Pelosi pokušaje opoziva (impeachment) okarakterisao kao „nelegalni jednostrani državni udar“.

Tramp je optužbe iznio dan prije moguće rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu.

Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsjednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja „menadžere“ koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsjednika valja opozvati. Ukoliko predsjednik završi pred sudom, postupku predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda.

Da bi predsjednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsjednik po automatizmu gubi funkciju.