Tramp poručio iranskom ajatolahu: Trebalo bi da paziš šta pričaš

18
Foto: Jabin Botsford/The Washington Post

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju da bi trebalo da pazi šta priča, nakon što je ga oštro kritikovao SAD u petak.

– Takozvani „vrhovni vođa“ Irana, koji u posljednje vrijeme i nije toliko vrhovni, rekao je neke ružne stvari o SAD i Evropi. Njihova ekonomija se ruši, a ljudi trpe. Trebalo bi da bude vrlo oprezan sa svojim riječima! – napisao je Tramp na Tviteru.

Ajatolah je juče, pjevajući „smrt Americi“, rekao kako bi se elitni gardisti mogli boriti van iranskih granica nakon američkog ubistava iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Njegovo obraćanje uslijedilo je zbog produbljivanje krize u Iranu, koji se bori s nemirima u zemlji zbog naglih poskupljenja goriva te protestima zbog rušenja ukrajinskog aviona, kao i sve većim pritiskom iz inostranstva.

On je naveo da bi „ovi američki klovnovi koji lažu i kažu da su s iranskim narodom trebali vidjeti ko je iranski narod – a spomenuo je i rušenje aviona riječima da je to bila „gorka tragedija“, ne nudeći izvinjenje.

– Neki su to pokušali iskoristiti kao izgovor za zasjenjivanje mučeništva našeg velikog zapovjednika Sulejmanija – rekao je, pozivajući Irance da se ujedine i pokažu solidarnost na parlamentarnim izborima u februaru.

Hamnei je komentarisao i ponašanje nekih evropskih zemalja, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, riječima „tim se zemljama ne može vjerovati. I njihovi pregovori s Iranom su prevara“.