Tramp razočaran Kinom

11
Foto: Al Drago/The New York Times

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da je veoma razočaran zbog neuspjeha Kine da obuzda širenje virusa korona, navodeći da je pandemija bacila sjenku na trgovinski dogovor sa Pekingom.

Virus korona prvi put se pojavio krajem prošle godine u Vuhanu nakon čega se proširio na ostale dijelove svijeta. Početkom godine su SAD i Kina potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma što je Tramp pozdravio kao veliki uspjeh.

– Veoma sam razočaran Kinom. Nisu smjeli da dozvole da se ovo desi. Postigao sam veliki trgovinski sporazum i sada kažem da to više nije isto. Mastilo se nije ni osušilo, a pandemija se pojavila. Ništa nije isto za mene – naglasio je Tramp.

Američki predsjednik je naveo da sada ni ne želi da razgovara sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom za koga je ranije neprestano ponavljao da ima dobre odnose.

Prema prvoj fazi sporazuma, Peking je obećao da će u naredne dvije godine kupiti najmanje 200 milijardi dolara američke robe i usluga a Vašington će u fazama ukidati carine na kinesku robu.

Kineski mediji nedavno su objavili da su pojedini zvaničnici iz Pekinga zatražili nove razgovore i moguće poništenje sporazuma.

Tramp je ponovio da nije za nove pregovore.