Trebinje: Ani Sofrenović i Vojislavu Brajoviću dodijeljen „Zlatni platan“

37
Foto: Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje/Facebook

Dodjelom nagrada „Zlatni platan“ glumcima Ani Sofrenović i Vojislavu Brajoviću za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu, večeras je u Trebinju počeo Osmi festival mediteranskog i evropskog filma.

Glumac Vojislav Brajović rekao je da mu dodijeljena nagrada prija, da je to najbolja plata svakome da zna da nije radio uzalud, a posebno ga raduje što je u Trebinju uprkos epidemiji virusa korona.

– Drago mi je da smo tu i da znamo da možemo zajedno da se izborimo sa svim problemima koji nas tište, a da nas ove nagrade samo podstiču da budemo odgovorni prema onom što radimo – rekao je Brajović novinarima.

Foto: Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje/Facebook

Sofrenovićeva je navela da je prvi put u Trebinju, te da joj je drago da je tu.

– Divno je što je to ove godine, što je to jedan od rijetkih festivala koji je uspeo da se održi u ovoj situaciji. Mnogo je straha, nepredvidivosti, ljudi su u nekom posebnom stanju i drago mi je da imaju želju da vide nas glumce i dođu na Festival, da nekako pokušavamo da taj normalni život čuvamo što bolje možemo – rekla je Sofrenovićeva novinarima.

Foto: Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje/Facebook

Osmi Festival mediteranskog i evropskog filma otvorila je proslavljena glumica Nataša Ninković koja je istakla da su umjetnost i film kao dio nje, obično svjedočanstvo nekog vremena, slika nekog društva.

– Ja vas pozivam da sačuvate kulturu, umetnost, film, lepotu i dobrotu u vama, da je ne podrazumevate, da se borite za nju, ona će vam to višestruko vratiti. To je nekako najlepši mogući način da mi sačuvamo naš prelepi grad, naše Trebinje – rekla je Ninkovićeva.

Foto: Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje/Facebook

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić podsjetila je prisutne na sva velika glumačka imena kojima je ranijih godina dodijeljena nagrada „Zlatni platan“, te napomenula da je ovaj festival za Trebinje posebno važna manifestacija.

Zlatni platan Ani i Voji. Bilo je veličanstveno. Hvala divnoj publici i divnim gostima… Vidimo se sutra veče!

Posted by Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje on Saturday, August 8, 2020

Tokom Festivala, koji će trajati do 12. avgusta, biće prikazano 20 filmova.

Projekcije filmova su zbog epidemiološke situacije na tri lokacije, ljetnoj sceni Doma mladih, platou ispred Muzeja Hercegovine i na terasi hotela „Leotar“.

Festival se održava pod motom „Nova energija“, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Uprava za dijasporu Srbije i grad Trebinje.

Ulaz za sve projekcije je slobodan, a gledaoci besplatnu ulaznicu mogu rezervisati na imejl adresi rezervacijetff@gmail.com.

U pratećem programu večeras je u Kulturnom centru u Trebinju otvorena izložba „Faktastika“ u saradnji sa Modernom galerijom Valjevo.