Trebinje među 10 najpoželjnijih svjetskih gradova za život penzionera

19
Foto: Turistička organizacija Trebinja

Da su ljepote juga Republike Srpske i Trebinja prepoznate u svjetskim okvirima potvrđuju i posjetioci sa svih meridijana. Nedavno je stigla još jedna potvrda i to od uglednog njemačkog portala Fokus, koji je Trebinje uvrstio na listu top deset svjetskih gradova za život u penzionerskim danima. Ocjenjujući više parametara, portal svojim sunarodnicma treće dobi, kao drugi najbolji izbor, preporučuje upravo Trebinje.

Prijatna klima, ljepote grada, očuvana priroda, zdrava hrana i pristupačne cijene, samo su neki od razloga koji su Trebinje pozicionirali u sami vrh svjetske top-liste najboljih gradova za život poslije 60-te, po izboru njemačkog portala. Nijemci su, precizno, matamatički, ocjenjivali parametre koji utiču na kvalitet života i od maksimalnih 100 bodova u tom „testu“ Trebinju dali 80,8 bodova i visoko drugo mjesto.

– To nije slučajno, ako uzmemo u obzir kriterijume za treću dob, jer imamo odličnu klimu, položaj, dobru saobraćajnu poveznost, pristupačan troškovnik u odnosu na njihove penzije, zdravu hranu, piće, očuvanu pririodu. To se sve uzimalo u obizr. Ispod nas su ostali gradovi iz Turske, Indije, Brazila… Hrvatski Osijek je na 10. mjestu – ističe Žarko Vico, stručni saradnik Turističke organizacije Trebinje.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Sa svim navedenim u njemačkom tekstu „Raj za penzionere – 10 najboljih mjesta za zlatnu penziju“ saglasni su i trebinjski penzioneri, ali i oni koje je ekipa RTRS-a zatekla u odmoru na krajnjem jugu Srpske, poput Amerikanca Boba, koji kaže da bi u Trebinju mogao da živi.

– Ovo predivan grad, divno je biti ovdje, divno je vrijeme, a hrana i vino su odlični. Odlučili smo da ovdje proslavimo naš praznik Dan zahvalnost, samo moramo pronaći restoran koji služi ćuretinu – priča sagovornik RTRS-a.

Preporuke njemačkog portala Fokus velika su promocija Trebinja, kažu u Turističkoj organizaciji grada i očekuju da se broj posjeta iz ove evropske zemlje poveća u narednom periodu. Čim pandemija virusa korona stane, očekuju više njemačkih turista svih generacija.

Foto: Turistička organizacija Trebinja