Treća pobjeda Švajcarske na „Pjesmi Evrovizije“, Srbija na 17. mjestu

4
Foto: Corinne Cumming/EBU

Predstavnik Švajcarske Nemo pobijedio je u finalu „Pjesme Evrovizije“ u švedskom gradu Malme i donio treću pobjedu toj zemlji, dok je predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja zauzeo drugo mjesto.

Predstavnica Srbije Teja Dora sa pjesmom „Ramonda“ osvojila je 17. mjesto.

Holanđanin Just Klajn nije nastupio u finalu, pošto je prethodno diskvalifikovan uz obrazloženje da je poslije drugog polufinala u četvrtak uputio prijeteći gest u pravcu kameramanke.

Na sinoćnjem takmičenju nastupilo je 25 izvođača.

Ko je Nemo, mladi Švajcarac koji je trijumfovao na Pjesmi Evrovizije?

Švajcarska je po treći put pobijedila na „Pjesmi Evrovizije“, a najzaslužniji za to je Nemo, talentovani reper, muzičar i pjevač izuzetne energije i talenta. Ko je mladi Švajcarac koji zaludio Evropu?

Tek u posljednjim trenucima poslije sabiranja glasova žirija i publike, sinoć je na „Pjesmi Evrovizije“ pobijedio predstavnik Švajcarske sa 591. poenom, ispred hrvatskog predstavnika i favorita publike sa 547 poena.

Mladi Nemo Metler apsolutno je dominirao kada su u pitanju glasovi žirija, koji mu je ukupno dodijelio 365 bodova. To se ispostavilo kao nedostižna prednost uprkos tome što je hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja osvojio više glasova publike.

Rođen 1999. godine, Nemo je švajcarski reper, pjevač i multiinstrumentalista, koji svira violinu, klavir i bubnjeve.

Nemov prvi skromni proboj na muzičke liste desio se 2015. godine kada je objavio pjesmu Clownfish. Dvije godine kasnije, njegov singl Du probio se na čevrto mjesto top-listi u Švajcarskoj. U drugoj sezoni TV šoua „Maskirani pjevač“, završio je na petom mjestu.

Sa, ispostaviće se pobjedničkom, pjesmom The Code, Nemo je 29. februara postao švajcarski predstavnik na „Pjesmi Evrovizije“.

Nemo se izjašnjava nebinarna osoba, a pjesma The Code namjenjena je svim ljudima koji se, kao i on, osjećaju drugačije i nosi poruku o pronalaženju sebe i svog identiteta.

– Ovo je za sve ljude koji se osjećaju drugačije i koji će, kao i ja, razbiti kod i biti slobodni da budu svoji, stvaraju umjetnost i bore se za mir, toleranciju i jednakost – kaže mladi Švajcarac.