Trijumf Bong Džun Hoa, „Parazit“ ispisao istoriju

29
REUTERS/Mario Anzuoni

Četiri Oskara odnio je „Parazit“ iz teatra „Dolbi“, a među njima za najboljeg reditelja i najbolji film, što je prvi put da je to priznanje dobio strani film. Bez iznenađenja u glumačkim nagradama: Hoakin Finiks i Rene Zelveger su najbolji glumac i glumica, dok su Bred Pit i Laura Dern odnijeli Oskare za sporedne uloge.

Dođoh, videh, osvojih – to bi mogla da bude sublimacija onoga što je Bong Džun Ho uradio noćas na 92. dodjeli Oskara. Južnokorejski reditelj uzeo je nagradu u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan.

Prvo je dobio Oskara za najbolji originalni scenario, a onda i kao producent Parazita za najbolji međunarodni film. Ali tu nije bio kraj. Ubrzo je uslijedio Oskar za najboljeg reditelja.

I taman kada se mislilo da Parazit pored toliko nagrada verovatno neće dobiti i onu najvažniju, sa bine je južnokorejsko ostvarenje pročitano po četvrti put.

Time je Parazit ujedno postao i prvi strani film da je osvojio nagradu za najbolji film.

Što se glumačkih nagrada tiče, svi favoriti su odnijeli Oskare. Za glavne uloge nagrađeni su Hoakin Finiks za ulogu Džokera i Rene Zelveger kao Džudi Garland.

Prvi Oskar večeri, za sporednu mušku ulogu, otišao je Bredu Pitu, dok je najbolja sporedna glumica Laura Dern.

Najveći gubitnik večeri je produkcijska kuća „Netfliks“, čiji su filmovi Irac i Priča o braku ušli sa 20 nominacija, a završili sa samo dvije statuete.