Trišić Babić: Nedostavljanje prijedloga kandidata – dokaz nezrelosti BiH

21
Foto: Velipić Tripić/Nezavisne novine

Nedostavljanje prijedloga tri kandidata za sudije u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu pokazuje nezrelost BiH i narušava imidž BiH u međunarodnim odnosima, ocijenila je Ana Trišić Babić, savjetnik za spoljne poslove predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Babićeva je naglasila da je izbor kandidata, koje bi Predsjedništvo proslijedilo Parlamentarnoj skupštini Sajeta Evrope, bio tema razgovora i pokušano je u više navrata da se postigne dogovor, ali je bilo opstrukcija.

– Pojedinci u Predsjedništvu ne mare kako će se to odraziti na poziciju BiH u međunarodnim odnosima, nego svoj mandat koriste kako bi na takve funkcije pokušali progurati sebi bliske ljude. Nažalost, ovo je samo još jedan pokazatelj da BiH ne funkcioniše – izjavila je Babićeva za Glas Srpske.

List podsjeća da je Ministarstvo inostranih poslova obavilo sve procedure u predviđenim rokovima i u januaru dostavilo listu sa 13 kandidata koji su prošli na konkursu i prijedlog je proslijeđen u Predsjedništvo na razmatranje.

Međutim, iako su sve procedure bile obavljene na vrijeme i očekivalo se da će Predsjedništvo izabrati tri kandidata, sve je zaustavljeno jer nije bilo dogovora trojice članova. Kamen spoticanja bilo je insistiranje Željka Komšića da njegov favorit Neven Anđelić bude u užem izboru.

Anđelić je profesor međunarodnih odnosa, godinama živi u Londonu, gdje se preselio tokom rata u BiH. Predavao je istoriju i teoriju ljudskih prava na više fakulteta, ali i u Centru „Vudro Vilson“ iz Vašingtona, koji je u više navrata objavio da je BiH potrebna reforma po građanskom principu, pri čemu bi bili ukinuti entiteti. Zbog svega ovog, nije postojala saglasnost sva tri člana Predsjedništva o Anđeliću kao predloženom kandidatu.

Za poziciju sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, osim Anđelića, aplicirala je i Jasminka Džumhur, koja ima podršku Šefika Džaferovića, a među kandidatima je i Monika Mijić, član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.