Turkovićeva ne poštuje zaključke, Miliniću rješenje za ministra-savjetnika u Pekingu

27
Foto: EPA/Andrej Cukić

Iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) i ambasade BiH po svijetu, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković potpisala je Gordanu Miliniću rješenje o raspoređivanju na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu, kao i rješenje o pripremama, saznaje Srna.

Članovi Predsjedništva BiH još u decembru donijeli su zaključak da niko ne može biti raspoređen po diplomatsko-konzularnoj mreži i ambasadama dok ne bude urađena nova sistematizacija u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) i dostavljen izvještaj o popunjenosti diplomatsko-konzularne mreže po nacionalnom rasporedu.

Turkovićeva nikada nije dostavila taj izvještaj, niti je postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH, iako je on i dalje na snazi.

Gordan Milinić je kao kadar SDS-a do kraja maja ove godine obavljao funkciju direktora Agencije za promociju stranih investicija.

Bivši zamjenik ministra inostranih poslova i aktuelni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić izjavila je danas za „Glas Srpske“ da je diplomatija BiH slika i prilika političkih odnosa u zemlji, a to se najbolje vidi po jednostranim instrukcijama koje u posljednje vrijeme putem MIP-a idu iz centrale SDA prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Babićeva je istakla da je Bisera Turković dugo u diplomatiji i zna kakvi su odnosi, ali da ona disciplinovano provodi politiku stranke koja joj je dala povjerenje, te da svi znaju kako ta stranka gleda na Republiku Srpsku.

Ona je istakla da je Republika Srpska za posljednjih pet godina imala priliku da preko svog šefa diplomatije značajno promijeni stanje u DKP mreži i postavi neke nove formule.

– Nažalost, bivši ministar Igor Crnadak više se bavio unutrašnjom politikom i danas imamo jako lošu poziciju srpskog kadra u MIP-u. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je imenovao sve šefove DKP-ova koje pripadaju Srpskoj, ali to nije dovoljno, jer ne čine DKP samo ambasadori već i veliki broj diplomata, čija uloga je jako bitna u realizaciji ciljeva spoljne politike – pojasnila je Babićeva.