Turska ni slova o Mahmuljinu

6
Foto: Sakib Mahmuljin

Sud BiH još nema nikakvih informacija o tome da li će i kada Turska isporučiti presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, rečeno je Srni iz Suda BiH.

– Nadležni organi Turske još uvijek nam nisu dostavili nikakvu informaciju u vezi sa našom zamolnicom za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina – odgovorili su na pitanje Srne da li Sud BiH ima bilo kakve informacije o tome da li će i kada Turska izručiti pravosnažno osuđenog Mahmuljina nakon što je BiH raspisala Interpolovu potjernicu za njim.

Sud BiH zatražio je od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

– Sud BiH ima informaciju da se osuđeni Sakib Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju, a tu informaciju dobili smo od njegovog punomoćnika. S obzirom na to da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne, Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za njim – podsjetili su iz Suda BiH.

Tom prilikom su Interpolu, kako navode, dostavljene sve informacije koje je sud posjedovao.

– U međuvremenu je uputio Turskoj zamolnicu za izručenje potraživanog Mahmuljina po osnovu ugovora o izručenju potraživanih lica zaključenog između Turske i BiH – pojasnili su iz Suda BiH.

Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.