Položeni vijenci na Spomenik palim borcima NOR-a u Banjaluci

17
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH danas su u Banjaluci, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, položili vijence na Spomenik poginulim borcima NOR-a.

U ime istitucija vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Vijence su položili i predstavnici grada Banjaluka, SUBNOR-a, organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodiačkog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, dok je cvijeće položila konzul žeran iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Ovaj događaj će biti obilježen skraćenim programom i uz ograničen broj građana kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.