U februaru zabilježena najveća prosječna plata od kada postoji Srpska

22
Foto: Reuters

Prosječna februarska plata u Republici Srpskoj je rekordno najveća od kako postoji Srpska i iznosila je 957 konvertibilnih maraka, a što je za 43 marke više u odnosu na januarsku prosječnu platu.

Glavni razlog za ovaj popriličan skok prosječne plate je u tome što su isplaćene plate u javnom sektoru po većim koeficijentima i to na osnovu nekoliko zakona koji su usvojeni krajem prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tako je, između ostalih, prosječna plata u javnoj upravi i obaveznom socijalnom osiguranju plata veća za 78 maraka i u februru je iznosila 1.258 konvertibilnih maraka.

Osim toga, značajno povećanje februarskih plata zabilježeno je u oblasti informacija i komunikacija gdje su prosječne plate u odnosu na januar veće za čak 294 marke. Prosjek plata u ovom sektoru je 1.317 maraka. Da li su isplaćeni određen bonusi ili su jednostavno povećane plate u ovoj oblasti nije poznato.

Istovremeno, zaposleni u privredi i dalje imaju plate niže od republičkog prosjeka i iznose nešto više od 700 maraka.

Cilj Vlade RS bio je da prosječna plata u Srpskoj bude 1.000 KM, ali to je sada pod velikim znakom pitanja zbog situacije prouzrokovane virusom korona.