U prekidu saobraćaj na prelazima Jarinje i Brnjak

4
Foto: AP Photo/Bojan Slavković

Zbog odluke Prištine o zabrani kretanja automobila sa srpskim tablicama i oduzimanju tablica sa oznakama gradova sa sjevera Kosova i Metohije, u prekidu je saobraćaj preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosmeta, dok se saobraćaj na prelazima Merdare, Bijela Zemlja, Mučibaba i Mutivoda odvija usporeno.

Situacija na Brnjaku i Jarinju je mirna, a više desetina Srba je noć provelo pod šatorima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog nametnute odluke prištinskih vlasti.

Na prelazu Jarinje nalazi se više od 30 kamiona sa robom, a autobusi putnike dovoze i ostavljaju na udaljenosti od oko kilometar od prelaza, javio je dopisnik Srne.

Studenti i oni koji moraju ući na Kosovo i Metohiju pješice ulaze na područje opštine Leposavić, odakle ih preuzimaju autobuski prevoznici i odvoze do Kosovske Mitrovice.

Pripadnici kosovske policije su i dalje u velikom broju raspoređeni na administrativnim prelazima, kao i na putnim pravcima koji vode ka sjeveru Kosmeta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjedavaće danas sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, čija će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji nakon posljednjih poteza Prištine da rasporedi specijalne jedinice Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

On je sinoć poručio da Srbija neće dozvoliti Prištini da je ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu i Metohiji, a ako nastavi sa jednostranim akcijama poput ove na administrativnim prelazima, Beograd će uzvratiti mjerama koje će biti bolne, prije svega u ekonomskom smislu.