U Skelanima služen parastos za 305 Srba i obilježeno 28 godina od stradanja

22
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Srpskim civilima i vojnicima iz Skelana, ubijenim u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice, danas je služen parastos, a tom činu prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Parastos za 305 ubijenih civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela služen je kod Centralnog spomenika i prislužene su svijeće.

Među 305 ubijenih je i 69 njih koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

Parastosu i obilježavanju 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovale su brojne delegacije i više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine.

Foto: SRNA

Cvijeće su, osim Viškovića, položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Radomir Graonić, delegacije Saveza logoraša, Veterana Srpske, više udruženja i organizacija proisteklih iz rata iz podrinjskih opština i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca, kao i delegacija ratnih vojnih invalida iz Bajine Bašte.

Parastosu u Skelanima danas je prethodilo polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan prije 28 godina.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Od 305 ubijenih Srba iz ovog kraja u posljednjem ratu više od polovine bilo je civila, žena, djece i staraca.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namjerom da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.