U Zemunu zvanično otkrivena spomen-ploča Blagoju Jovoviću

43
Foto: beograd.rs

U Zemunu je danas otkrivena spomen-ploča posvećena Blagoju Jovoviću, atentatoru na ustaškog poglavnika Antu Pavelića, a ulica gdje je postavljena i zvanično je dobila njegovo ime.

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Antu Pavelića.

Ploču su otkrili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Vesić je rekao da je Blagoje Jovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu, što je zaslužio svojim herojskim činom.

Foto: beograd.rs

On je naveo da se danas, kada ova ulica u Zemunu zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično završava tužan period u istoriji srpskog naroda, prenijeli su beogradski mediji.

– Završava se period zabluda koje su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubjeđenje da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju – naveo je Vesić.

Vesić je istakao „da današnji čin ima još jednu simboliku jer se među okupljenima koji su došli da prisustvuju ovom događaju ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice“.

Foto: beograd.rs

On je rekao da je ova ulica u Zemunu, za vrijeme Drugog svjetskog rata glavna ulica u ovoj opštini, nosila ime ustaškog zločinca Ante Pavelića, a Gospodska ulica ime Adolfa Hitlera.

– Današnjim činom simbolično sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića i na Zemun i na sve one dijelove koji su činili NDH. Blagoje Jovović je dokaz da će se u srpskom narodu uvek rađati novi Obilići i novi Principi – istakao je Vesić, dodajući da je ovim činom pokazano da Beograd i srpski narod nikada neće zaboraviti Blagoja Jovovića.

Ovom prilikom pročitano je i pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem je izraženo zadovoljstvo činjenicom da grad Beograd i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje.

U pismu je navedeno da je Jovović vrlo emotivno doživljavao sudbinu svog naroda tokom ratova za vrijeme raspada Jugoslavije.