UKC: Obavljene dvije složene operacije uz pomoć stručnjaka iz Beograda

23
Foto: SRNA

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske urađene su dvije složene operacije – karcinoma male karlice i amputacije ekstremiteta, koje se zbog svoje strukture izvode samo u opremljenijim centrima u svijetu.

Operacije su izveli eminentni specijalista ortopedije sa traumatologijom i onkolog iz Beograda Aleksandar Đorđević i priznati srpski onkološki hirurg Petar Mamontov, zajedno sa ljekarskim timom Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Republike Srpske.

U zahvatima su učestvovali i timovi Službe za vaskularnu hirurgiju UKC-a, uz podršku Zavoda za kliničku patologiju i Zavoda za transfuzijsku medicinu.

– Riječ je o dosta složenim operativnim zahvatima koji zahtijevaju multidisciplinarni pristup, a koji su uspješno obavljaju i u našoj ustanovi. Oba zahvata su prošla uredno, a pacijenti se nakon operacija osjećaju odlično – saopšteno je iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da su ljekari iz Beograda pohvalili rad Klinike za ortopediju i traumatologiju, kao i drugih koji su učestvovali u ovim složenim zahvatima, te izrazili zadovoljstvo opremljenošću sala i stručnošću ekipa.

Nakon operativnih zahvata, gostujući stručnjaci održali su predavanje o principima onkološkog liječenja u ortopediji, kojem su prisustvovali ljekari iz oblasti ortopedije i traumatologije, radiolozi i ljekari drugih specijalnosti.

Šef Odjeljenja za ortopediju Klinike za ortopediju i traumatologiju Dejan Ćurlik rekao je da pacijenti iz Republike Srspke i šire ne moraju da brinu za svoje zdravlje, jer UKC raspolaže najsavremenijim salama i opremom, kao i edukovanim kadrom koji uz gostujuće ljekare izvodi najkomplikovanije operacije u Banjaluci.