Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

29
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Skupština Srbije ukinula je večeras vanredno stanje, koje je u uvedeno prije 53 dana zbog epidemije virusa korona, što znači i ukidanje policijskog časa, jer su stvoreni uslovi za to.

Za je glasalo 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan.

Večeras u 18.00 časova počeo je posljednji policijski čas od uvođenja vanrednog stanja i trajaće do sutra ujutro u 5.00 časova.

Premijer Srbije Ana Brnabić prethodno je u obrazloženju prijedloga za ukidanje vanrednog stanja, obraćajući se poslanicima, navela da je mišljenje struke da su se stvorili uslovi da u Srbiji bude ukinuto vanredno stanje.

Ona je navela da je u Srbiji više od sedam dana uzastopno procenat zaraženih ispod pet u odnosu na ukupno testirane, kao i da su ispunjeni svi kriterijumi Svjetske zdravstvene organizacije – stavljanje virusa pod kontrolu, spremnost zdravstvenog sistema da identifikuje, izoluje, testira i liječi sve slučajeve, da prati kontakte, kao i minimum rizika za ranjive kategorije ljudi.

Brnabićeva je rekla i da će građani, nakon ukidanja vanrednog stanja, morati da nauče da žive uz korona virus, poštujući fizičku distancu i druge mjere zaštite.

U Srbiji je vanredno stanje zbog epidemije virusa korona uvedeno 15. marta, a budući da Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički donijeli predsjednik Srbije, predsjednica parlament i premijer.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, zabrana okupljanja, do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim kućama.

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbjegavaju fizički kontakti.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak da bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade.

Fakulteti će za studente biti otvoreni tek krajem maja ili početkom juna, ali za one koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vježbe.

Na otvorenom će biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će za početak moći da uđu samo zaposleni, dok će u drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, moći da se voze i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju mogli i stariji od 65 godina.

Brnabić: Najvažnije – obezbijediti brzi ekonomski oporavak

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je nakon ukidanja vanrednog stanja najvažnije da Srbija obezbijedi brzi ekonomski oporavak i što dinamičniji ekonomski rast.

– U ovom trenutku je najvažnije da Srbija ponovo počne da radi, uz sve mere opreza. Srbija je dobro pozicionirana i moramo da iskoristimo ovu šansu – istakla je Brnabićeva u Skupštini Srbije na kraju sjednice na kojoj je ukinuto vanredno stanje.

Ona je apelovala da građani Srbije imaju ličnu odgovornost, koja je najvažnija.

– Pobjedu nad virusom korona nismo još osvojili, na najboljem mogućem smo putu, ali moramo i dalje da nastavimo da se borimo svi zajedno – napomenula je Brnabićeva.

Ona smatra da je zajednički urađen dobar posao i da je to zasluga velikog broja građana, prije svega struke.

– Sada se borimo zajedno i za našu ekonomiju, za radna mesta, povećanje plata i penzija, da Srbija bude svakim danom jača – rekla je Brnabićeva.