Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije uz narod u Crnoj Gori

130
Foto: news.church.ua

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije poručio je da su uz narod u Crnoj Gori i da su tamošnja dešavanja posljedica antikanonskih posupaka Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini.

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije u pismu patrijarhu srpskom Irineju podsjetio je da su se slične stvari dešavale u nedavnoj prošlosti i u Ukrajini, gdje je stav raskolnika, koji su zapravo manjina, predstavljen kao glas svih vjernika ukrajinskog naroda, a ignorisan glas kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koja ujedinjuje milione vjernika.

On je istakao da su i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimali hramove i usvajali diskriminacione zakone, prenio je Sputnjik.

– Tužna je činjenica da Skupština Crne Gore ignoriše volju ogromne većine vjernika koji se protive ovom zakonu. Poznato je i da crnogorske vlasti ignorišu kanonsku crkvu svoje zemlje i podržavaju raskolnike – navodi se u pismu mitropolita Onufrija objavljenom na ukrajinskom sajtu „Pravoslavni život“.

Mitroplit kijevski i cijele Ukrajine napomenuo je da je njihova crkva protekle godine preživjela događaje poznate cijelom pravoslavnom svijetu, koji su u velikoj mjeri slični onome što sada počinje u Crnoj Gori.

Očigledno je, naveo je on, da na sličan način i po istom scenariju crnogorske državne vlasti, vjerovatno uz spoljni uticaj, pokušavaju da djeluju u vjerskoj oblasti svoje zemlje, miješajući se u crkveni život, podržavajući raskolnike i diskriminišući kanonsku crkvu.

– Danas kompletna Ukrajinska pravoslavna crkva – episkopat, sveštenstvo i svetovnjaci, posebno saosjećaju sa vašom Svetom crkvom i pravoslavnim narodom Crne Gore – naveo je mitropolit Onufrije.