Unija potvrdila ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme

14
Foto: European Union

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, evropski komesar za trgovinu Fil Hogan i komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji uputili su zajedničko pismo ministrima spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme u te zemlje iz EU.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije danas je saopšteno da je ministar Ivica Dačić primio ovo pismo u kojem se navodi da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom svijeta, naročito zemljama zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

Oni su istakli da je Evropska komisija donijela prijedlog da bude izmijenjen postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa potrebama ovih država, tako što je smanjen opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno je izuzet iz procedure zapadni Balkan.

– Očekujemo da će biti ukinute i bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa zapadnog Balkana u EU, kao i da ćete obezbediti da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe – navodi se u pismu.

Evropski zvaničnici istakli su značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primjena zelenih koridora.

Oni su pohvalili vlade zemalja regiona što su inicirale njihovu realizaciju i istakli podršku daljim naporima usmjerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje.

– Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka EU – poručili su evropski zvaničnici