Ustavni sud BiH o rješavanju spora u vezi koncesija 2. i 3. decembra

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ustavni sud BiH zakazao je za 2. i 3. decembar sjednicu u Sarajevu na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija, saopšteno je iz ovog suda.

Poslanici Predstavničkog doma su 28. decembra prošle godine podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH kako bi riješio spor prouzrokovan donošenjem odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini.

U suštini ove apelacije je dogovor Republike Srpske i Srbije o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.

Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da se izjasni i o apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto u kojoj traži ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Sudu BiH.

Riječ je o apelaciji koju je Krišto uputila 17. decembra 2020. godine kojom se traži ukidanje apelacione nadležnosti Suda BiH.

Na početku sjednice Ustavnog suda BiH predviđeno je da svečanu izjavu da strani sudija Albanac Ledi Bianku. Albanskog sudiju imenovao je Evropski sud za ljudska prava iako Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o imenovanju novog stranog sudije.