Ustavni sud BiH odgodio donošenje odluke o koncesijama

13
Foto: Radio Sarajevo

Ustavni sud BiH odgodilo je do januara naredne godine odlučivanje o privremenoj mjeri koja se odnosi na zahtjev za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.

Odluka je odgođena do januara kada je planirana naredna plenarna sjednica suda, koji će do tada, kako je pojašnjeno, od učesnika u postupku zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Radi se o zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske prouzrokovanog donošenjem odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini.

U suštini ove apelacije je dogovor Republike Srpske i Srbije o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.