Ustoličen episkop budimljansko-nikšićki Metodije

6
Foto: aloonline.me/Janko Plavšić

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

– Vladiko Metodije, uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati dati živi odgovor, koji će biti najspasonosniji – rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga sveta ili da ima bilo kakve slične težnje.

– Ti koji to govore obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet – duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije – rekao je patrijah Porfirije.

Vladika Metodije (po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće djete Milinka i Dragice.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gdje je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2001. godine, a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. godine, kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine, a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gdje je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.