Vaseljenski patrijarh: U Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva i nema promjena

42
Foto: Patrijarh Vartolomej

Jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i nikad nećemo priznati takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Vartolomej je u intervjuu za Kurir rekao da je na molbu mitropolita Amfilohija napisao pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem mu je poručio da ne preduzima dalje korake u usvajanju i sprovođenju zakona o vjerskim zajednicama.

– Taj zakon nije pravedan. Što se tiče Vaseljenske patrijaršije, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori je mitropolit Amfilohije -naveo je vaseljenski patrijarh.

Na pitanje da li postoji mogućnost da takozvana Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, Vartolomej naglašava da „Miraš Dedeić nikada ne može da dobije bilo kakvu autokefaliju za tu njegovu lažnu crkvu“.

– I kako bismo nešto tako dozvolili nekome koga smo raščinili? Kako ja sada mogu da dam autokefalnost nekome koga sam raščinio? Za nas je Dedeić samo raščinjeni sveštenik koji je ekskomuniciran iz crkve. Ponavljam, nikada nećemo dati autokefaliju takozvanoj CPC – bio je decidan Vartolomej.

Na pitanje šta ako bi neko drugi došao na čelo CPC i šta ako tada Crnogorci zatraže autokefaliju, vaseljenski patrijarh odgovara:

– Ne, ne i ne! Crkva u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva i nikada tu neće biti nikakvih promjena.

Vaseljenska patrijaršija i ja, što se tiče Kosova, bićemo uvijek na srpskoj strani, u to budite sigurni, kazao je Vartolomej.

– Podsjetiću da je grčki narod uvijek pomagao srpsku braću s Kosova i Metohije. Pogotovo izražavamo veliko žaljenje zbog stradanja srpskih svetinja, manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, koje sam lično 1993. posjetio sa svojom delegacijom, i molimo se Bogu za srpski narod. Tada sam na KiM bio sa patrijarhom Pavlom. Na njegovoj sahrani sam održao besjedu – rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.