Vasić: Banjaluka – sistem ili anarhija?

3000
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Vraćamo se u doba neartikulisanih radikala. Samo, ovi, neće, kao Šešelj, završiti u Hagu. Nu će završiti u govnima.

Gradonačelnik Igor Radojičić je bio dio sistema. Kao neko ko je jednom učestvovao u cijepanju partije, znao je šta to znači i šta znači sistem.

Kolikogod imao zamjerki vođstvu SNSD, i vođstvo njemu, bio je dio sistema. Odgovarao je sistemu. Da nije uspješno funkcionisao, ne bi ga sistem SNSD, kandidovao ni prvi put za gradonačelnika.

I sistem SNSD je odgovarao njemu. Inače bi istupio i kandidovao se samostalno. Ili bi prihvatio glađenje zapadnih službi da razbija SNSD.

Dabome, sve to ima svoju cijenu. I sve te cijene, i svoje i sistema SNSD, platio je, sada, Radojičić.

Platio je i cijenu ujedinjenja onih socijalista i Stranke nezavisnih socijaldemokrata, kada je nastao Savez nezavisnih socijaldemokrata. Drugi su višestruko unovčili to savezivanje.

U takvom odnosu Radojičić-sistem, funkcionisao je i sistem i Radojičić.

Birači Banjaluke, većinski dio, glasali su za drugu opciju. Nisu oni ni znali, ni razmišljali, koja je to opcija. Glasali su za Anarhističnog Analfabetu koji nema nikakve reference u vođenju bilo čega, koji nema dovoljno života iza sebe, barem u političkom lelemuđenju, nema veliku stranku iza sebe, nema republičku vlast iza sebe, nema sistem PDP.

A, kako se pokazuje, PDP, nečasni i počasni predsjednici, Borenović i Ivanić, ne češu se po gujici što Stanivuković stupa na dužnost. Nisam sigiuran za Borenovića, ali Ivanić neosporno shvata da je to sa izborom Stanivukovića, sramota za PDP i za njega, da to unazađuje partiju, i da smanjuje njegove šanse za povratak na sarajevsku političku scenu.

Tetak ne može da zamijeni dva predsjednika i partiju.

U takvoj situaciji, postavlja se pitanje: Ko će vladati Banjalukom?

Niko.

Niko ko je vidljiv.

Vladaće tajne službe, koje su pomogle pobjedu Stanivukovića. Vladaće naizgled dobronamjerni sugestičari. Potencijalni pljačkaši budžeta. Treći ešalon iza onih koji se, sa Zapada, budu sastajali sa Anarhističnim Analfabetom.

Tako je Zapad načinio ključni korak u rušenju Repbulike Srpske iznutra.

U Banjaluci, glavnom gradu, isključene su iz vlasti i sistema i stranke i Vlada i Republika.

Gluvo banjalučko može da počne.

A, ovdje nema dejtonskog veta, dejtonske većine, doma naroda… Sve to oni koji su glasali za gradonačelnika, ne znaju niti moraju da znaju. Odgovornost je na onima koji znaju i koji su znali.

Sad je kasno.

Jebenoj kuji je kasno lajat.