Vasić: BiH je sudar svjetova, Sarajevo ne može opstati između dva mlinska kamena

301
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Sarajevo, muslimani, njihovo vjersko i kobiva političko vođstvo, uvijek su nekom služili.

Taj dugoročni, dugostoljetni, trening, pretvorio se u dresuru a potom u tragediju. Otomanskoj imperiji, Austrougarskoj carevini, Endehaziji, Hitlerovim nacistima, komunistima, razbijačima SFRJ, gdje oni nisu bili ni račun, ni krčmar, ni konobarica koju će neko uvatit za guzicu… Sada služe Bakiru.

Ali. To nije sve. Šarović, isto, služi Bakiru.

Jučerašnje odašiljke iz Sarajeva i Banjaluke, gdje je Vijećnica u bojama zastave Palestine a Palata predsjednika Republike u bojama zastave Izraela, najbolja je politička i geostrateška analiza Bosne i Hercegovine.

Ne može opstati.

Ne može opstati uzimajući hrišansku zemlju.

Ovdašnjim muslimanima je najbolje bilo da su, kao i drugi, otišli za Otomanskom imperijom. Poslije toga upadaju iz greške u grešku.

U raspadu SFRJ, svi su bili uz njih. Oni su tako mislili. U suštini, bili su protiv Srba. Ali. Prihvatimo da su bili na strani muslimana. To je bilo prije samo trideset godina.

Danas, više niko nije sa sarajevskim muslimanima. Sa njihovim vođstvom. Izgubili su sve saveznike. Posljednji je otpao Bajden. Naki Bajden.

Za mnoge od njih, Sarajevo je samo umislilo da su saveznici. Jednostavno, ne razumije kako funkcioniše taj veker.

Zašto su se osuli esesovci? SS. Sarajevski saveznici. Zato što tu nema nikakve dugoročne politike, nacionalne politike, orijentacije na koju se može osloniti. Iako je to sve, u geostrateškim razmjerima, sitno, presitno.

Apsurd sarajevske politike, sada, u tome je što podržava Palestinu a od Republike Srpske želi da načini Palestinu. Vjerski konektor ne može da bude ozbiljan program u nacionalnim i državnim poslovima. Dobro, tu nema ni nacije ni države.

Zastavske boje u Sarajevu i Banjaluci, znak su nečeg mnogo dubljeg, od dnevnih opredjeljenja prema lokalnim sukobima. Govore više od hiljadu jezika.

To treba da bude opomena običnim muslimanima u BiH. Vjersko i političko vođstvo, njihovo, to ne može da shvati. Zapad to shvata, zato se čitavo vrijeme tako i ponaša prema njima.

Opomena da od Bosne i Hercegovine, trojne, nema ništa.

Opomena da od njihove Bosne i Hercegovine nema ništa.