Vasić: Bosna i Hercegovina ne postoji, moramo Srbima ubaciti u svijest da je Republika Srpska država

63
Foto: Screenshot

Bosna i Hercegovina ne postoji. Bosna i Hercegovina je prazan prostor, međunarodno priznat, između Srbije i Hrvatske, i ništa drugo, rekao je u emisiji „Stav“ na TV K3 Rajko Vasić, pisac, slikar, skulptor, politikolog, politički analitičar, bloger i publicista.

– Godine 2005. sabrao sam sa bloga tekstove i naznačio to kao „Bosna i Hercegovina ne postoji“. Dakle, to je bilo 2005. Bosna i Hercegovina ne postoji, a Republika Srpska je, nažalost, u okviru Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je prazan prostor, međunarodno priznat, između Srbije i Hrvatske, i ništa drugo. U takvoj situaciji, Republika Srpska je u velikoj opasnosti. Druga opasnost koja se nadvija nad cijelim područjem je gubitak Zapada u Ukrajini. To potpuno dukčije slaže svijet, ne samo ove godine, nego i u narednih 10 ili 20 godina. To nama otežava situaciju i položaj ako ne želimo da se borimo za sebe, za Republiku Srpsku. Narod kaže: „Pomozi sebi, pa će ti pomoći i Bog“. Ako ti nećeš da pomogneš sebi, Bog ne zna kome da pomogne. Tako i mi ovdje moramo da radimo za sebe, za Republiku Srpsku, pa će nam pomoći, ne znam, Rusija, Kina, Srbija… Ali, ako ne radimo ništa za sebe, ako se prepustimo, neće niko pomoći, ni Kakanj – izjavio je Vasić.

Vasić ističe da ne radimo dovoljno za sebe.

– Republika Srpska ima tu nesreću, kao i Srbi uopšte, da se malo brine za svoju državu, zato što je uvijek neko drugi ovdje bio država. To je, jednostavno, ljudima iz sluha, iz gena izbačeno. To je danas pogubno, predati se i odreći se države, jer nema opstanka nacije. Nacija može da opstane samo u okviru države, sve drugo je prazna priča – „mi građani“, „mi sloboda vjere“… Izjašnjavanje nacionalno na popisu, bez toga nema opstanka. Mi ne radimo dovoljno, ali smo uradili više nego Srbija. Kada je potpisan Dejton, SDS nije imao sluha za državu. Rukovodstvo SDS nije naglasilo ljudima da je to država. A u Dejtonskom sporazumu i u Ustavu Bosne i Hercegovine država Republika Srpska je nacrtana, nacrtana je realistično, hiprerealistično. Sve ima svoje državno. Mi to tada nismo shvatili. Poslije, kada su došle neke druge vlasti, shvatile su to, ali dobar dio koraka koji je načinjen ranije ne možeš vratiti – kaže Vasić.

Vasić navodi da nismo u povoljnom položaju, ali da se moramo boriti.

– Mi smo sve nepovoljno preživjeli – i rat, i poslijeratnu torturu nad Republikom Srpskom. Ovo je samo sada jedna faza. Da ne govorim o bombardovanju Republike Srpske… Svi su protiv nas ratovali, od NATO pakta do mudžahedina, hrvatska vojska… Imali smo ešdaunizam, to je otimanje nadležnosti Republike Srpske. Imali smo uličnu anarhiju Pravda za Davida, što je bio projekat manipulacije sviješću i izborima, kako bi se preokrenula podrška javnosti i vlast u Republici Srpskoj drukčije formirala. Sada imamo fazu Šmitove anarhije i Američke ambasade. Oni nisu dovoljno kompaktni i jaki da nešto urade, ali će pokušavati da urade što god mogu – ako ne mogu ništa postići, mogu izazvati haos i pometnju, a i to im je dovoljno – rekao je Vasić.

Vasić dodaje da je ovo što sad radi (Kristijan) Šmit sa Izbornim zakonom (BiH) van pameti, da to ne postoji nigdje na svijetu i da je to nemoguće bilo čime obrazložiti i opravdati.

– Sarajevo je vijekovima predodređeno da sluša i oni bi prihvatili ako bi Šmit sutra rekao da je Sarajevo i svaki stanovnik u Sarajevu pravoslavni, oni bi ga podržali, to je takav mentalitet, a Zapadu treba teritorija koja je poslušna. Sarajevo se kandidovalo odavno za tako nešto. I zato je ovo što Šmit radi jedan mali korak ka eliminaciji Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini – ili uživo, ili potpuno, ili politički. I eliminacija Republike Srpske. Jer onda dobijaš poslušnu teritoriju. I neka „trojka“, „dvojka“, „četvorka“ u Sarajevu sve će prihvatiti i sve aminovati, jer oni na taj način misle da dobijaju teritoriju Bosne i Hercegovine, što je stari teritorijalistički nacizam koji je ovdje uvela Otomanska imperija. Tako da Republici Srpskoj danas nije lako, ali joj nikad nije bilo lako – mišljenja je Vasić.

Otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom obična farsa

Govoreći o početku pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, Vasić kaže da je to obična farsa.

– To je samo jedan način da se kaže da Bosna i Hercegovina spada u područje interesovanja Zapada, da se, na taj način, pokaže da Rusija i Kina ne treba ovdje da budu prisutne. To nema nikakve stvarne važnosti. Bosna i Hercegovina ni po čemu ne može da se primakne Evropskoj uniji, ako realno gledamo standarde – političke, demokratske, ekonomske – jer Bosna i Hercegovina ne može to da ispuni, nemoguće je – naveo je Vasić.

Vasić ističe da ovdje postoje tri naroda, tri vjere, tri civilizacije po svemu sukobljene, potpuno nekompatibilne.

Nije moguće spojiti tri vjere u bilo šta. To što je bilo u okviru otomanske okupacije, u okviru Austrougarske, u okviru ustaša, NDH i Nijemaca, u komunizmu, to nije dokaz da Bosna i Hercegovina može da opstane i da stvori normalno društvo koje može da bude kompatibilno i sa Evropskom unijom, i sa BRIKS-om, ili ne znam s kim. Ne može – naglašava Vasić.

On dodaje da što se duže bude držalo pomoću Šmitovih i drugih nasilja i anarhija, to će se stvarati veća mogućnost za budući rat.

– Ako negdje nešto zapuca u okolini, ovdje će, naravno, odmah poteći krv, to je logično. I onda će se pokazati da je prošli rat bio samo prvo poluvrijeme ili prva epizoda – rekao je Vasić.

Ratovaće onaj ko hoće teritoriju

Na pitanje ko će danas ratovati u Bosni i Hercegovini, Vasić odogovara sa: „Niko te ne pita“.

– Mi mislimo da nešto odlučujemo, ja kao neću da ratujem. Nemojmo biti naivni. Ratovaće onaj ko hoće teritoriju. Ogroman broj mladih muslimana je radikalizovan. Radikalizovani su i Hrvati, jer ugroženost stvara radikalizaciju. U Republici Srpskoj takođe. U muslimanskoj svijesti, kolektivnoj i pojedinačnoj, stvorena je klima da je Bosna i Hercegovina njihova, a da mi tu nešto se bunimo. Na osnovu toga će ljudi da ratuju. Radikalizacija zahtijeva otpor. I, naravno, i kod nas će, kao i u prošlom ratu, dio pobjeći, dio zabašuriti, dio uzeti pušku i otići u rov, i tako na svim stranama. Eto ko će ratovati – ističe Vasić.

Zato je bitno, naglašava Vasić, da mi u Republici Srpskoj radimo za sebe i da se držimo Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine.

– Tamo je sve nacrtano. Puno je oteto, ali ne znači da se ne može vratiti. Ako postignemo to da Republika Srpska ima ono što je Dejton propisao, na taj način će se, u određenoj mjeri, razdvojiti Bosna i Hercegovina – kazao je on.

Vasić je rekao da se niko ne drži Dejtonskog sprazuma – ni „međunarodna zajednica“, ni PIK, ni Šmit, ni OHR, ni lažni visoki predstavnik, ni stvarni visoki predstavnik, samo Republika Srpska.

– Mi smo, kada  je SNSD osnivan, upisali dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i toga se danas držimo u političkom programu. Drugi se niko ne drži. To što Šmit radi i Američka ambasada podržava, to nije rušenje Dejtona, to je gaženje normalne političke svijeti, zdravog razuma. Zato mi moramo da se držimo toga. To je, naravno, krvav posao, jer Zapad se nikad ne drži nikakvog sporazuma, ni ugovora. Potpisuje ga radi održanja pozicije. Tako je bilo sa njemačkom podjelom na četiri zone. Tako je bilo i kod Minskog sporazuma za Ukrajinu. Tako je i kod Dejtonskog sporazuma, odmah je krenula devastacija Dejtona i oduzimanje Republici Srpskoj onoga što ona ima – podsjeća Vasić.

Bosna i Hercegovina nije država

Vasić ističe da moramo da se borimo da bismo ljudima objasnili – i Hrvatima, i muslimanima, nažalost i sebi, Srbima – da Bosna i Hercegovina nije država, da je Republika Srpska država i da je Federacija Bosne i Hercegovine država, što izgleda smiješno, jer političko Sarajevo i muslimani ne žele da bude ni „d“, a kamoli „f“.

– Moramo ljudima objasniti da Federacija Bosne i Hercegovine u sebi ima države – kantone, odnosno županije, kako Hrvati kažu. Ne može federacija biti sastavljena od Rajka i Neše, ona je sastavljena od država. Bosna i Hercegovina je sastavljena od Federacije i od Republike Srpske, dakle od federacije i države. I to je jedna asimetrična zajednica, unija, ali nije država – podvlači Vasić.

Na pitanje šta dobijamo kada dva različita uređenja, Federacije BiH i Republike Srpske, spojimo u jedno, Vasić odgovara da se to ne može spojiti, da je to iluzija.

– To niko nije mogao spojiti. Da je moglo, spojilo bi se ratom. Ne može. Dejtonski sporazum i Amerikanci koji su ga pripremali i pisali shvatili su to, zato su i napravili takvu podjelu preciznih granica, ne samo između Republike Srpske i Federacije, nego su i unutar Federacije granice precizne. To što su muslimani i političko Sarajevo izvršili presiju, uz pristanak Hrvata, da devastiraju Federaciju, to je njihov problem. Hrvatski problem prije svega, ali je problem i muslimana, Bošnjaka, jer, na taj način kakvu su situaciju stvorili, ne mogu pronaći nikakav politički program za opstanak Bosne i Hercegovine – kaže Vasić.

Vasić podsjeća da je Dejton dao specijalne i paralelne veze sa Srbijom i da je to bila jasna poruka da se može podijeliti Bosna i Hercegovina.

– Imamo granice, imamo sve. Naravno, pritisak je bio da se to sve poništi da bi se Srbi i Republika Srpska ostavili u Bosni i Hercegovini jer ih je na taj način lakše eliminisati. Da je Republika Srpska poslije rata pripojena Srbiji, ne bi im mogli ništa. Ovako, na brzinu je sklepana Federacija Bosne i Hercegovine, muslimansko-hrvatski sporazum, sjećamo se toga, da bi se nekako spojila Bosna i Hercegovina, da bi Republika Srpska ostala u tom okviru, a ne u ovom srpskom – naglašava Vasić.

Ako se odreknemo Dejtona, nema više opstanka

Moramo se držati Dejtona, ponavlja Vasić, jer, kako kaže, nemamo ništa drugo.

– To je međunarodni sporazum, međunarodni ugovor, koji nam daje temelje dok smo živi. Ako se toga odreknemo, nema više opstanka, nema više ništa. To je, naravno, krvavo, to traži žrtve, to traži svakodnevnu političku borbu, traži promenu svijesti. Mi moramo Srbima ovdje u svijest ubaciti da je Republika Srpska država – jeste mala, jeste siromašna, jeste i ovakva i onakva, ali je država. Država nije smišljena za male i za velike, smišljena je za sve, jer je to način opstanka zajednice – izričit je Vasić.

Šmit je u dosluhu sa Američkom ambasadom

Govoreći o posljednjoj nametnutoj odluci Kristijana Šmita, Vasić kaže da Šmit ne bi mogao ni da pomisli da tako nešto uradi u svojoj matičnoj državi, mada je tamo (u Njemačkoj) radio svašta kao ministar poljoprivrede, kao i u podršci bivšim nacistima.

– Ne bi mogao da radi, ali ako bi mu Amerikanci rekli i dali moć, radio bi. On je u dosluhu sa Američkom ambasadom ovdje. Ta dva punkta su još ostala za djelovanje u Bosni i Hercegovini i protiv Republike Srpske, ali i protiv Hrvata, jer vidim da se i Herceg-Bosna, HDZ i Hrvatski narodni sabor protive nametanju izbornih budalaština u 170 tačaka ili koliko već. Dakle, njegova namjera je da služi Zapadu, ne Njemačkoj, jer u Njemačkoj i ne znaju šta on radi, niti će mu šta reći. Ne služi ni Evropskoj uniji, jer Evropska unija već služi Zapadu. Kad kažem „Zapad“, to nije zapadna Evropa, to nije Evropska unija. Zapad je anglo-američki, finansijersko-teritorijalistički konglomerat, koji želi da upravlja svijetom i, naravno, i ovom malom Bosnom i Hercegovinom, teritorijom. Tu nema nikakvih očekivanja od Šmita, nekih pravila, nekog Ustava, nekog Dejtona, nečega, nema govora. On se ponaša kao da nikad nije čuo za Dejton i tako će se i ponašati – kazao je Vasić.

Republika Srpska pogriješila što ranije nije donijela svoj izborni zakon

Vasić ističe da je ovo što je urađeno sa Izbornim zakonom BiH priprema za sljedeće opšte izbore.

– Na sljedećim opštim izborima pokušaće se da u Republici Srpskoj dođe do „okretanja palačinke u tavi“, da se prevrne vlast, da dođe vlast koja je slična vlasti u Srbiji, da to bude prvi i najveći korak ka poništenju Republike Srpske, ta neka druga vlast. Ove izmjene Izbornog zakona su u tu svrhu, za opšte izbore, ne za lokalne – navodi Vasić.

Vasić smatra da je Republika Srpska pogriješila što ranije nije donijela svoj izborni zakon i organizovala svoje izbore.

– To sam predlagao. To se moglo uraditi. Postoje žrtve, ali ako idem da pretrčim beka na fudbalskoj utakmici, postoji mogućnost da me faulira i da mi slomi nogu, ali idemo da damo gol. Da se to uradilo na vrijeme, do ovoga sada ne bi došlo – smatra on.

Vasić kaže da ljudima treba reći da izbori nisu u deset dejtonskih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno institucija Bosne i Hercegovine.

– U Dejtonu i u Ustavu BiH postoji samo 10 nadležnosti. Izbori nisu, vojska i policija takođe. Dakle, izbori nisu u tim nadležnostima i Centralna izborna komisija je neustavno tijelo. Republika Srpska mora uzeti svoje izbore sebi. Ne samo izbore, nego sve drugo što može, jer Zapad se raspada i Republika Srpska treba da pokupi svoje „igračke“ do konačnog raspleta. Sve što se bira, bira se u okviru Republike Srpske – i srpski član Predsjedništva BiH, i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i u Domu naroda pogotovo. Dakle, sve se bira ovdje, u državi Republici Srpskoj. Kako neko može imati nadležnost nad tim? Zašto mi nemamo nadležnost nad mađarskim izborima? Zašto Brisel nema nadležnost nad mađarskim izborima – upitao je Vasić.

Vasić tvrdi da će, kad bude usvojen Izborni zakon Republike Srpske, biti hapšenja, eliminacije (ovakve i onakve), zatvaranja, ne samo računa, nego zatvaranja medija, ali da je to cijena opstanka, da niko ne poklanja opstanak nikome, ni Republici Srpskoj, ni Njemačkoj.

Na pitanje da li su ljudi u Republici Srpskoj spremni na tu žrtvu, Vasić odgovara da će ljudi podržati vlast.

– To što ljudi ćute i ne izlaze na ulicu zbog nečega, to ne znači da neće podržati vlast. To je kao i odnos crkve i vlasti. Srpska pravoslavna crkva kaže Mi podržavamo vlast, kakva god je, zato što su neki drugi ljudi, između ostalog i vjernici, birali tu vlast. Tako će i naši ljudi da podrže našu vlast. Podržali smo i vlast SDS-a, otišli u rat, u rov. Nismo se svi slagali sa SDS-om, ali smo otišli. Tako da nisam tu pesimist – kaže Vasić.

Suđenje Dodiku – pozorišna predstava bez pravne podloge

Vasić kaže da je suđenje (predsjedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku jedna od pozorišnih predstava pred opšte izbore 2026. godine.

– Nastojaće da se to suđenje održava što duže. Čak i ako se presudi, da se onda ide na žalbeni postupak, pa da se i on odugovlači, da bi se na taj način uticalo na svijest građana-birača Republike Srpske, pa da ako nešto uspiju sa Dodikom, da ga eliminišu, da ljudi jednostavno kažu sami sebi: Pa, dobro, on je to tamo-ovamo, gore-dole… To nema nikakve pravne podloge – ističe Vasić.

Vasić kaže, da je na mjestu Dodika, da se ne bi odazvao suđenju.

– Donio bih u Skupštini zakon da se ne priznaje sudstvo i tužilaštvo Bosne i Hercegovine na teritoriji države Republike Srpske. Vjerovatno bih imao ogromne posljedice, vjerovatno bih glavu izgubio. Ovo suđenje može se pretvoriti i u korist Dodika, dosad je mnoge stvari pretvarao u svoju korist. To je talenat koji dugi nemaju, koji opozicija nema – podvlači Vasić.

Opozicija u Republici Srpskoj je razjebana banda

Dodaje da je opozicija u Republici Srpskoj „razjebana banda“.

– Oni su razbijeni. Poslije upotrebe u projektu „Pravda za Davida“, nisu uspijeli da postignu ono što se od njih očekivalo. Od njih se očekivalo (i cijelog tog projekta) da sve glasove „protiv“, kojih uvijek ima, kao i one koji ne izlaze na izbore, prikupe protiv aktuelne vlasti, i da se na taj način legalno dobije vlast koja je pogodna Zapadu. To nisu uspjeli. Oni koji su projektovali sve to, digli su ruke od njih. I to se vidi po tome kako je opozicija razbijena, ko rakova djeca. Jelena je otišla tamo, Vukanović nešto dolje u Trebinju grmi on će ovo, ono će ono… Uglavnom, njihov domet je da odu kod onog (Senada) Hadžifejzovića pa da nešto tamo pričaju – kaže on.

Rajko Vasić tvrdi da je SDS odavno sam sebi „odsjekao noge“ prilaskom PDP-u, koji je, kako kaže, potpuno indukovana manipulativna strančica, od strane Zapada.

– SDS je dao PDP-u svojih glasova i svojih birača, nepažnjom, ali je sebi „posjekao noge“ i teško će se oporaviti. Neće se više SDS oporaviti, što je katastrofalno i za opoziciju i za Republiku Srpsku, jer nama treba nacionalna stranka. SDS se prilaskom PDP-u odrekao svega, sve što je imao ranije, što nije dobro – naglašava Vasić.

On kaže da je ovo što sad imamo na sceni jedan konglomerat koji je nespojiv.

– Unutar PDP-a imamo struje. Oni što vladaju u Banjaluci i Bijeljini, to je tako neubijeljivo da se ne može podnosti, ne može se gledati. I oni to ne mogu ni iskoristiti za sebe. Imamo otpatke od PDP-a. Imamo unutar SDS-a nedefinisanu politiku, u bilo kom smjeru. Ni sa čim ne mogu da izađu da narod prepozna kao dio političkog programa. Nije politički program biti protiv Dodika – podvlači Vasić.

Vasić ističe da opozicija u Republici Srpskoj radi protiv Republike Srpske šurovanjem sa Zapadom i Šmitom.

– Tom svojom razbijenošću i svojim amaterizmom ne možeš doprinijeti Republici Srpskoj. Vlast se troši sama od sebe, jer dugo traje. Drugo, troši se jer nema nikakvu kontrolu. I to je sve logično. Ali i takva vlast još uvijek je za ove nesretnike iz opozicije prva liga, Real Madrid – rekao je Vasić.

Vasić navodi da, radi snage vlasti u Republici Srpskoj, SNSD treba da pobijedi u Bijeljini i Banjaluci.

– To bih isto rekao da je SDS na mjestu SNSD-a, jer ta kompaktnost daje drukčiju snagu i prema Sarajevu i prema Zapadu – zaključio je Vasić.

Ukrajina će izgubiti

Rajko Vasić ističe da rat u Ukrajini može da promijeni predstavu o Zapadu kao svemoćnom upravljaču svijeta.

– Taj Zapad, čak kad ubrojimo u njega Ameriku, Englesku i Evropsku uniju, jedna je manjina u svijetu. Zapad je samo englesko i američko-morgansko-finansijersko-teritorijalističko jezgro. Sve drugo je alatka u njihovim rukama, čak i Izrael, čak i Hamas i Palestina, čak i Evropska unija. Svi su alatke u tome. Rusija ne želi da ratuje protiv Evropske unije, da napada Evropu, to su budalaštine koje oni stalno podastiru. „Ući će Rusi u Pariz“. Šta će u Parizu? Rusi su samo krenuli da zaštite Ruse i to je najveći problem, jer Zapad hoće da „otme“ Ruse u Ukrajini, radi teritorije. Izgubiće Ukrajinu. Ukrajina će izgubiti. To će poremetiti odnos snaga i u Evropi i u svijetu. Zapad će definitivno morati da prizna da nema moć kakvu je predstavljao da ima. Imaće i dalje moć, ne može se izbrisati, ali više nema tog uticaja da se može opkoliti Rusija sa vojnim bazama – može, ali će to koštati – jasan je Vasić.

Vasić naglašava da će posljedice Ukrajine biti velike.

– Biće velike i po Evropsku uniju. Probudiće se suverenizam koji je predat Briselu iz jednih drugih razloga. Amerikanci su to uzeli sebi. Evropska unija je formirana najprije kao Zajednica za ugalj i čelik, dakle, iz nekih ekonomskih razloga, napretka, pojeftinjenja, objedinjenja, rasta, poslijeratnog naročito… Amerikanci su to prigrabili, kao što su prigrabili i OEBS – Amerikanci drže Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju, smiješno – i uzeli državama suverenitet. Njemačka, Francuska, Poljska, Italija pred Amerikom nemaju nikakakav suverenitet, apsolutno su sve poništili i moraju da slušaju. Tu se Mađarska opire, ali na njoj se primenjuju medikamenti kao i za Republiku Srpsku – ekonomske ucjene, pritisak, blokiranje sredstava… Tako da će Ukrajina promijeniti mnogo toga. Ne, naravno, ovih dvije-tri godine, pet, nego u ovom vijeku – mišljenja je Vasić.

Vasić dodaje da je najpogubnije za Zapad što je izgubio vrijeme tu, misleći da je sve riješio, a za to vrijeme će Kina skočiti.

– Kad sam bio student, Kinezi su u stotinama hiljada vozali bicikle po onim svojim prašnjavim ulicama i nosili plave mantile, to je bilo 1974. Od tad do sad šta je uradila Kina, to je nepojmljivo. Zapad je izgubio vrijeme približavajući Kinu sebi, da bi stvorio mogućnost da poništi Rusiju. Tu kratkoročnu politiku Zapada iskoristila je Kina sada. Sada je Zapad izgubio vrijeme, čitavu deceniju, na Ukrajinu. Kinezi će skočiti nedohvatno. Zapad ogromno gubi na Ukrajini i to ćemo vidjeti do kraja ovog vijeka, nećemo brzo – kaže Vasić.

Na pitanje da li će iko da se stidi svojih postupaka i nerazumnih rješenja kada je u pitanju rat u Ukrajini, Vasić je jasan – ne.

– Čega će se stiditi Viktorija Nuland (nekadašnji podsekretar za politička pitanja u američkom Stejt departmentu)? Ničega. Stidi li se (američki predsjednik Džozef) Bajden zahtjeva da se bombarduje Beograd? Ne. Oni će, jednostavno, da crknu, prođu, odu i nestanu, a politika Zapada ide dalje. I opet će pokušavati da uništi Rusiju – navodi Vasić.

BRIKS će ugroziti dominaciju dolara

Vasić kaže da je BRIKS (grupa država koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) u fazi u kojoj je nekad bila Zajednica za ugalj i čelik i da je dobro ako se održi na tom niovu. Dodaje da je nemoguće da se ide na neku veću fazu političke dominacije, nametanja ideologije, vezivanja i okivanja država.

– To je nemoguće jer se radi o raznorodnim i velikim državama, na svim kontinentima. To ekonomsko povezivanje, prije svega, velika je stvar za čovječanstvo i opstanak civilizacije, jer ovo što je Zapad radio sa globalizmom nije to. Zapad je to radio kao globalističku torturu, kao eksploataciju i poništavanje – demokratsko sakaćenje, a ekonomsko pljačkanje – ističe Vasić.

On kaže da će BRIKS sigurno ugroziti dominaciju dolara na globalnom tržištu.

Dolar je već poljuljan, izbacuje se iz platnog prometa, iz obračuna. Američke federalne rezerve, njihova Centralna banka ima ogromne gubitke. Amerika je ogromno zadužena, ona funkcioniše ni na kakvoj valuti, ali funkcioniše zato što ima moć – moć Zapada, moć dolara, fiktivnu moć… Dolar će ostati u nekom svom realnom okviru, za 20-30 godina biće američka valuta kao što je forinta bila – navodi Vasić.

Arapski svijet je instrumentalizovan

Govoreći o događajima na Bliskom istoku, Vasić kaže da je arapski svijet, u tom cijelom prodručju, instrumentalizovan od Drugog svjetskog rata.

– Instrumentalizovan je tako umjetnički da je podijeljen i sukobljen po svim osnovama. Iskorištene su i vjerske podjele – šiiti i suniti. Iskorišteno je sve što se moglo iskoristiti. Izrael, kao igrač Zapada, prije svega Amerike, dobio je pravo da radi šta hoće. Palestinci tamo stradavaju naočigled cijelog svijeta i niko se ne trza. I dalje će tako da se nastavi. Zapad je nastavio da uništava to područje. To nije sad počelo, počelo je sa Libijom, Sirijom, Irakom… sve kao jednim predsobljem za Rusiju. Iran se tu javlja kao veliki problem, koji je povezan sa Rusijom i Kinom, i sa prirodnim bogatstvima, i to neće ići tako lako. Cijenu će platiti ovi mali – Hamas, Palestinci, Huti u Jemenu – što se ne može izbjeći jer su se odavno predali Zapadu. Nažalost je tako. Predali su se Zapadu i Palestinci i Izraelci – naglašava Vasić.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: