Vasić: Isusov put Republike Srpske

79
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Isusov put je mila majka.

Kada smo 1998. došli u Vladu Republike Srpske, pred svaku sjednicu Vlade, nosio se dnevni red u banjalučku kancelariju OHR-a, na odobrenje i dozvole.

Prekinuli smo tu praksu, ali pritisci su ostali – na razne načine, slabošću svih aktera, i iz vlasti i iz opozicije, i iz Vlade i iz Narodne skupštine.

Na malo čega smo zvanično pristali. Sve su nametali. Unitarizovali.

Nekad smo se mogli oduprijeti i nametanju, ali je Vlada bila preslaba u Narodnoj skupštini.

Nismo pristali na BHTV, nismo pristali na jedan pozivni mobile telefinije, nismo pristali na zajedničku struju…

Nakon toga su isključili Biljanu Plavišić, u zapadno-beogradskom projektu.

Onda je nastupila SDS-Ivanićeva osovina, sve do pred kraj 2005.

U tom dobu Ivanić je dao srpske poreze Sarajevu, rasprodao banke za 1 evro, skoro su predali policiju, ostalo je samo da mi potpišemo, Čavić je priznao 8.327, pozivni broj za lažni genocid Srebrenica…

Republika Srpska je, dakle, prešla taj put od izmećarskog nošenja dnevnog reda na uvid i odobrenje, do danas, kada možemo da kažemo da ne prihvatamo ambasadora Njemačke – Njemačke koja učestvovala u svim tim pritiscima na Repubiku Srpsku i otimanjima njenih ustavnih i dejtonskih nadležnosti. Kinkel, na primjer. Da ne pominjem onog šonju.

Njemačka je bila glavna potpora Ešdaunu, krvniku i dželatu nad Republikom Srpskom.

Birači i javnost ne znaju sve te puteve koji su ostali za Republikom Srpskom. Nisu dužni da znaju i da pamte.

Nu.

Politika koja vlada, odgovorna je za to da se to stalno pominje.

Politika je i tehnologija ponavljanja. Kao što ponavljanjem laž postaje istina, tako i istina, ponavljnjanjem ostaje istina.

To treba permanentno da čini mnogo aktera vlasti, na raznim nivoima. I to je dio permanentne izborne kampanje, koju velika stranka mora da provodi.

Tako se birači i javnost podsjećaju i edukuju (jer dolaze novi, iz kasnijeg vremena), a opoziciji, njenim analfabetima i anarhistima, oduzima se prostor koji zauzimaju malim floskulama, dosjetkama i lažima.