Vasić: Ivanić i Borenović – Stanlio i Olio, Paja i Jare političke scene Republike Srpske

140
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Partija demokratskog progresa (PDP) projektovana je za dugoročno korigovanje političke scene Republike Srpske. Ali, prvi cilj stranaca-usranaca, koji su izvodili radove, bilo je održavanje Mladena Ivanića na političkoj površini, kao tihog i nenametljivog rezervnog Ešdauna za uništenje Republike Srpske.

On je, bez obzira na beznačajnu ulogu, na svim mjestima na kojima je bio, uradio tri ključne stvari:

  1. Dao je poreze Republike Srpske Sarajevu;
  2. Uništio je banke Republike Srpske;
  3. Pristao na NATO odbranu BiH.

Stranci nisu PDP zamislili kao veliku političku stranku, već kao folirantsku intelektualizovanu partiju koja je trebalo da prevede SDS od čupavih Srba u briselske poslušnike, nešto kao što je ona Radikalska Kurčina prevedena u Mekani Kurčić.

SNSD, tada, nije uziman ozbiljno. Čak su i 2005. stranci-usranci mislili da je SNSD legao na rudu i da će sve ići glatko.
Kada su vidili da to nije tako, povukli su PDP iz vlasti sa SNSD-om, da bi ojačali opoziciju SDS-PDP.

Za Mladena Ivanića više nije bilo stranačkog posla. Inetelektualizvani dio PDP-a počeo je da se osipa. Kao i razne šićardžije. Ivanić prepušta kormilo partije Borenoviću. Butikaša, pak, apsolutno je potkapacitiran za taj posao.

Gubitkom mogućnosti da se dalje koristi nakurnjak stranaca, Zapad je prestao da računa na PDP kao ozbiljan faktor i mogućnost. Inače bi više ulagali u Ivanića i ne bi dozvolili da partija padne na ovaj nivo.

Lakoću Ivanićevog felacija strancima, preozbiljno su shvatili lideri SDS-a – Čavić, Bosić, Govedarica, Šarović – pa su, pokušavajući da ga kopiraju, uništili SDS.

Republika Srpska je, tako, štetovala za jednu potencijalno nacionalanu stranku široke podrške. To je Dodiku omogućilo da ojača na političkoj sceni i Srpske i BiH i unutar SNSD-a.

Dakle, stranci-usranci su sebi odsjekli bilo kakvu mogućnost da manevrišu. Sada zavise od Dodika. I moraju tražiti druge načine da ga kanališu i priključe na visoki napon. U pogledu PDP-a i Ivanića, nisu shvatili da kad budalašu daš vjetrenjaču, on će od nje da napravi čegrtaljku.

PDP danas nije ništa, osim cirkus po mjesnim zajednicama. To je Pajin i Jaretov kamion, ali ne šestoton, već šestpostotni. Ako i za to bude sreće.

Ivanić je već bio na svojoj političkoj sa'rani. A Borenović ubrzano prelazi granicu da se neće moći nekome javiti ni za Borenović grupu.

I njegova i Šarovićeva izborna baza, svedena je na BNTV. Pri čemu ne mislim na gledaoce te loparske televizije.