Vasić: Izbori u Hrvatskoj – kako su dirigovani i kako Hrvatska ne ide udesno, već stoji posve desno

84
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

SDP Hrvatske, kao jedna od najuspješnijih postjugoslovenskih centralnokomitskih stranaka, prepravljenih u socijaldemokrate, koji su već tada u Evropi, bili fol na izdisaju, dobro se i drži, kroz svo vrijeme tuđmanizma i protivsrpskog divljaštva. I ovo je za njih, veoma dobar rezultat.

Neke prognoze koje sam gledao, pa na Tviteru objavio, sa imenom prognozera, po kojima će SDP imati 66 mjesta u Saboru, bile su amaterske, manipulativne i pogrešno zasnovane na uspjehu Milanovića u izborima za predsjednika Republike.

Kada ovdje pišem SDP, misli se na Restart koaliciju oko SDP. To i jeste prva greška. Naziv „restart“ sugeriše poništenje svega i novo kretanje. To u podsvijest ulazi kao spoznaja da je SDP potpuno propao, pa ide ispočetka.

Druga greška je izlazak na izbore u koaliciji. Dok HDZ ide sam.

Treća je TV duel sa predsjednikom HDZ-a, koji je i premijer pa, stoga, u velikoj prednosti.

Pristati na restart, koaliciju i takve neravnopravne duele, nije greška pojedinca. Oni koji su opsluživali SDP u pripremama za izbore i u toku kampanje, radili su ovo programirano.

Četvrta greška je bilo smatrati da se ljevica u Hrvatskoj konsoliduje, da je u usponu. A na osnovu toga što je izgubila Kolinda i pobijedio Milanović. Ljevica u Hrvatskoj ne postoji. Hrvatska je skoro krajnje desno. Pored svih turbulencija.

SDP nema lijevog prostora za političku utakmicu. Nema kompetentno vođstvo za Hrvatsku 21. A tu Hrvatsku, dvadesetprvog vijeka, većina i ne želi.

Ipak. najuspješnije je dugoročno dirigovanje političkom scenom. To je pojava Škore i njegovog Domovinstva. On je inozemni projekt. Po formuli. Poznata ličnost. Komičar. Pjevač. To je već isprobano u Evropi. On je po istoj tehnologiji nastao kao i Most, koji je odavno pao, pa je Škoro sada dvaput jači. Ali. Padaće i Škoro. Jer je potreban prostor novim igračima.

Da je Škoro dirigovano instaliran, da pokupi glasove nitamonivamo, poludesnicu ili agilniju desnicu, kolebljivce i one koji bi možda glasali za SDP, vidljivo je bilo po izjavi da Bernardića neće za premijera a neće ni Plenkovića. To je puno prduktivnija izjava od one Bernardićeve da bira Tita. On je isključiv a Škoro ravnotežan.

I platforme Pametno i Možemo, odigrale su slične uloge.

Uz malu izlaznost, što odgovara onima koji imaju stabilno biračko tijelo, HDZ je procentualno i u broju sabornika, iskočio uvjerljivo. Sada može lako napraviti Vladu i paziti da se Škoro nerealno ne protegne, kao što su, dosta okrutno, pazili na Most.

Da li je ova dirigentura uz učešće i znanje HDZ?

Dabome.