Vasić: Političko Sarajevo ispalo je iz igre, ostaje u kotlini, svjetla se gase, Mujo kuje konja po mjesecu

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Mujo kuje a Sebija kune Bakira.

Bez obzira što je SDA najjača stranka u demokratskom progresu a i šire, formiranje vlasti u Federaciji i u konfederalnim institucijama BiH, može da se karakterizuje kao slom SDA.

Čak i kada se u sljedećem mandatu, moguće, vrate na vlast, to, više, neće biti ona krvoločna, unitaristička, državna, lažna, vještačka, SDA.

Moraće da se ponižava pred Srbima i Hrvatima, da glumi kooperativnost, što će Huso i Haso, koje je ista ta SDA decenijama držala žive zazidane u debelim zidovima mržnje prema Srbima, a i prema Hratima, ocijeniti kao obićni šejtanluk našije politćara taćka ba.

Kao i SDS, SDA nikada nije uspjela da se transformiše u političku stranku. Ona je imala još teži zadatak nego SDS, jer nema naciju iza sebe. Stoga se morala temeljiti na džamijskoj potki, koja joj je bila i osnova.

Bez nacije, u politici ne znaš kud ideš. Bauljaš i vrzmaš se, kao da si na buvljaku.

Tako se muslimanima pojavio Željko Komšić. Najveći uništitelj BiH, SDA i odnosa muslimana i Hrvata.

Danas, imamo na sceni:

  • Hrvatski priključaljk na gas, što Hrvate odvaja od BiH;
  • Srpski priključak na gas. Što Republiku Srpsku, koja se odvaja od BiH, čini još samostalnijom;
  • Hrvatsku, konačno, uz Hrvate BiH a ne uz BiH;
  • Sastanak predsjednika Ruske Federcije i predsjednika Republike Srpske. Jedan od redovnih susreta.

Republika Srpska je, od opšte izolacije, napadnuta od svih, muslimana, isilovaca, Hrvata, Miloševića, NATO, Amerike… uspjela da opstane i da se izdigne do nekoga koga primaju u Kremlju.

Za to vrijeme Bećirović kuje Muju po mjesecu. Traži da se Tuzlanska kapija obilježava kao dan žalosti u ćitavoj BiH. Da se otvore arhive bivše SFRJ.

Sutra će tražiti od Stambola uvid u popis učesnica harema, da se vidi da lije bilo akitivstkinja iz Sarajeva, Fojnice i Živinica.

Na muslimanskoj političkoj sceni, dakle, nema nijednog političara potrebnog kalibra za složenu i komplikovanu konfederaciju BiH i za veoma težak položaj muslimana u BiH, po svim osnovama, osim po vjerskoj.