Vasić: Republika Srpska treba ove godine da javno iznese zahtjev za nezavisnost

40
Foto: Rajko Vasić

…čim se konstituiše Narodna skupština.

Pobjedničke nacionalne snage treba da, na svečanoj sjednici Narodne skupštine, usvoje tekst javnog zahtjeva, upućenog susjedima, potpisnicima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, i tzv. međunarodnoj zajednici, prije svega, Ujedinjenim nacijama, Kini i Rusiji, pa onda i EU, kao nužnom zlu.

To može da se nazove Deklaracija o nezavisnosti, Deklaracija o samostalnosti, Proglas nacionalnog zahjteva.

Ustav SFRJ sadržavao je odredbe o pravu naroda, svih naroda koji žive u SFRJ, na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Slovenija i Hrvatska su to konzumirale.

Povelje UN i cijeli niz međunarodnih pravnih akata, omogućavaju samoopredjeljenje, otcjepljenje, samostanost i nezavisnost.

Međunarodni sud pravde je odavno izašao sa međunarodnim pravnim stavom da za otcjepljenje naroda i teritorije, nije potrebna dozvola „centralnih vlasti“.

Republika Srpska je međunarono priznata država srpskog naroda.

BiH nije država. BiH nema centralnu vlast. BiH ima mozaički konzorcijum nekoliko ustavnih institucija koje imaju svega deset ustavnih nadležnosti – to su Predsjedništvo, tročlani Savjet ministara, Ustavni sud, ali ne ovakav, sa voluntaristuičkim komedijskim nadležnostima, dejtonski privremen, sa strancima, već nacionalno tripartitan, i Parlamentarna skupština BiH. Parlamentarna skupština, ne državna, ne narodna, ne, čak, ni savezna.

Republika Srpska je silom, i silom prilika, natjerana da se uklopi u teritorijalnu zajednicu, naseobinu, BiH, sa drugom državom, Muslimansko-hrvatskom federacijom.

To je poptuna asimetričnost u kojoj Republika Srpska trpi torturu muslimanskog unitarizma.

Republici Srpskoj se natura nepostojeći kavez jedinstvene centralne države BiH, koja nije moguća, jer je sastavljena od jedne centralizovane države i druge federacije.

Sve međunarodno pravo je na strani Republike Srpske.

Dejotonski sporazum i njegov Ustav, zlatno su važenje naše samostalnosti i nezavisnosti.

Taj proglas nacionalnog zahtjeva Republike Srpske ne treba da ima rok. Geostrategija je sinhronizovana ili nesinhronizovana procesija, koja je spora. Nu, ako ne istakneš zahtjev, nećeš ni ti, ni oni, znati ni kuda ideš.

Republika Srpska mora izaći iz ove zavrzotine sa Sarajevom i pet ambasada Zapada, da ne bi došla u poziciju Hrvata u Federaciji, gdje ih Sarajevo neprestano zavarava dajući im vlastiti rep da ga jure.

Proglas nacionalnog zahtjeva ostaje kao orijentir svakoj političkoj stranci, javnosti, institucijama Srpske. Zatvara naš odnos prema BiH.

Mi ne želimo da budemo dio BiH, jer je to zapadna priručna magaza unitarizacije i nestanka Srba i Srpske.

Nema potebe da Republika Srpska i sljedeći mandat troši na neproduktivna natezanja u kojima svi rješavaju svoje pozicije a ona stagnira ili, u poziciji, ide nazad.

Uz Proglas nacionalnog zahtjeva treba usvojiti i ustanoviti vlastite izbore, vlastite poreze, povlačenje iz Oružanih snaga BiH…

Piše: Rajko Vasić