Vasić: Šarović – to je referendum, mi ili oni

38
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

To je apokalipsa analfabeta.

Dvadeset godina je Republika Srpska bez alternative za svoju nacionalnu politiku.

I prije nego što je Čavić dao mandat Dodiku, pošto su Policiju Srpske doveli pred predaju Sarajevu, Republika Srpska nije imala nacionalnu politiku.

Kada je SNSD, sa podržavajućim strankama, zaustavio predaju Policije Sarajevu, nastupilo je vrijeme jednog rješenja. Onog koje zastupa SNSD. Onog koje zapisano kod osnivanja – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Čak se ni to, što je minimalan zahtjev, nije moglo uvijek održati.

Jedan entitet, Federacija BiH, uništena je.

Jedan konstitutivni narod, Hrvati, skoro je uništen.

Nacionalna politika koju je vodio SNSD, u takvim uslovima, bila je mučan i krvav posao, Jer svi su bili protiv Republike Srpske. SNSD je morao i da popušta, da čeka, da gleda štetu a ne može ništa da poduzme.

Ono što je ostalo izvan vlasti, i ono smeće koje je samo izašlo iz vlasti, nije nudilo nikakvu alternativu SNSD-ovoj nacionalnoj politici. Nudilo je prepreke, anarhiju, podmetanja, izdaje.

Tome se priključila i Srpska demokratska stranka.

Ono što se zdravo nacionalno ne rodi, ne može zdravo ni završiti.

Sada je taj opozicioni konglomeratorijum prepun političkih analfabeta.

Nije samo izjava Šarovića analfabetska. I Jelena Trivić, koja pretenduje da bude predsjednica Republike Srpske, izvikuje da je na vlasti, u Srpskoj, režim.

Banjalučani su govna ručali i izabrali analfabetu kapaitalca za gradonačelnika.

To je, kod svih njih, odustvo elementarnog političkog znanja.

Za opoziciju, pa i za izdaju, potrebno je temeljno poznavanje političke azbuke i koordinata.

Ovo što Šarović lupači, može da se pravda pokušajem da se mobilišu birači, da izađu, da budu protiv vlasti. Mada su birači davno odlučili. A, i Šarovićevu izjavu pročita par hiljada onih koje, uglavnom ne zanimaju izbori o kojima on govori.

Ne radi se ni o kakvom referendumu, o prelomu. Politika je spor i dugotrajan proces. Radi se o običnim izborima na kojima opozicija ne može da učini ništa. Ako ne bude velikih eksternih manipulacija.

Ne zato što joj smeta „režim“, već zato što nema politički program.

Izvika o referendumu, sudbonosnim izborima, jednaka je situaciji kada Šarović sjedne na njivu, pod drvo, kada grmi, i čeka da komšiju, u kući, ubije grom.