Vasić: SDS je akcelerator za ubrzanje raspada

248
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Dok se SDS, godinama, još za vremena Bosića, bavio izdajom Srpske, probosanstvom, običnom kolaboracijom i aranžmanima sa strancima-usrancima protiv Srpske, kao što je bratstvo sa sumanutim PDP-om i korištenje smrti za pokriće izbornih manipulacija, stranka se raspadala.

Odlazili su važni pojedinci stranke. Neki ugrađeni u temelje, neki manje bitni, neki važni, koji su pridošli. SDS je bio miran. Sve karte je bacio na Ivanića i Govedaricu, a kao stranačka organizacija poslužila mu je Pravda za Davida, strane ambasade i tajne službe, što ovdašnji pripadnici, što angažovani za strance i Srbiju.

Posljedica takvog zapuštanja stranke i nerada na bilo kakvom srpskom političkom programu, kao i izbora Govedarice, čovjeka koji nije dorastao da vodi ni neki veći opštinski odbor, koji nema nikakvih referenci, osim što je, ranije, bio Vukanović, bilo je otcjepljenje Obrena Petrovića. I Obren grupe.

Obren Petrović je imao sve u SDS-u. Ništa mu SNSD i Dodik nisu novo ponudili. Isti slučaj je i sa Mićom Mićićem. Mićo je imao šta mu pripada i šta je želio.

Ni Obrenu ni Mići, nisu pare mogle da utiču na odluke. Radi se činjenici da njihove sredine, gradovi, velike opštine, ne mogu od SDS-a da dobiju ništa u smislu razvoja. Radi se o tome da je postalo sramota biti u SDS-u. Jer je nad njima oreol srpskih izdajnika. Radi se o tome da Doboj i Bijeljina, kao dva bazična, klasična i brojna areala SDS-ovog biračkog tijela, treba da donose glasove raznim Govedaricama i Ivanićima, a da oni rade šta hoće Sarajevo u Amamb. To je sada prekinuto.

SDS ide, u rejtingu, ispod PDP-a.

Nije Obren Petrović ušao u SNSD. Čitav dobojski SDS je otišao iz SDS-a. Nije Mićo počeo da sarađuje sa SNSD-om. On je otišao iz SDS-a. I odcijepio to stranačko područje.

Dok je Obren došao sam, Mićo je doveo i stranku. Biće zanimljivo na lokalnim izborima viditi šta će dobiti SDS u Bijeljini. Da li koliko i PDP.

Potez Mićića je priznanje poraza SNSD-a. Ali je i strateški potez, ne za Mićića, već za Bijeljinu. To će izazvati potpuno drugu mozaičku stranačku sliku Bijeljine.

SDS je pokušavao da od Miće Mićića načini BN TV. Sada je to skupo platio. I još će da plaća. Prva tranša je učešće u turskom sarajevskom preuzimanju CIK BiH, protiv Srba i Hrvata.