Vasić: Slogan PDP-a „Republika Srpska mora da se brani“ isto kao da su rekli – Sarajevo brani Srpsku

205
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Prvi pogled na ovu političku zajebanciju ne treba da zavara. Neuvjerljivo je kada tako nešto promoviše Partija demokratskog progresa. Nikada ne treba zaboraviti da je to partija Mladena Ivanića.

Da bi ovaj slogan za oktobarske izbore izgledao ozbiljno PDP je trebalo, prije četiri godine, da se odrekne Mladena Ivanića i svih njegovih poteza – od prodaje banaka Srpske za jedan evro, po cijeni bostana u avgustu, kako sam odmah, tada, saopštio, do neustavnog i nedejtonskog poklanjanja Sarajevu jednog računa za PDV i srpskih poreza.

Ali, to nije sve. To je samo djelić štetočinstva MI Vanića.

Sada bi PDP imao iza sebe četiri godine borbe za Republiku Srpsku, protiv unitarizacije i protiv unitar-Saraja. I protiv tehnologije vladanja SNSD-a. I taj slogan bi izgledao uvjerljivo.

No, međutim – dočim.

Oni ovim podvaljivački sugerišu da će oni da brane Republiku Srpsku od Sarajeva, Zapada, unitarizacije. Da je ona sušičava samrtkinja i da je treba braniti. Ali nemaju ni jednu referencu za to, nemaju ni jednu rečenicu političkog programa.

Očekuju da birači nasjednu na jevtinu podvalu kao što je uspjelo Balonačelniku Banjaluke, sa jevtinim autobuskim kartama, desetospratnom bolnicom i borbom protiv montažnih kioska.

Stvarna pozadina slogana PDP-a jeste u onome što će promovisati u kampanji. Reći će ono što stalno pričaju. Oni će da brane Republiku Srpsku od SNSD-a i pridodatih vladlaca. Od onih kojima su birači dali većinu glasova.

Ne od unitarizacije i Zapad saraj-klike koja želi da je ukine i to javno promoviše u svojim političkim programima.

Pri tome će stalno govoriti da će pobijediti narod. Narod, kad god mu pomeneš narod, odmah vikne – mog’o bi narod nekom jebat’ mater.

Narod ne izlazi na izbore da bi narod pobijedio, već da glasa za nekoga.

Politika koja se poziva na narod, uvijek je prevarantska.

Izbori su tu da politička artikulacija dobije povjerenje i odgovornost. Ili ne dobije.

I, kada „narod pobijedi“, u ime SDS-a i PDP-a, šta će se dogoditi?

Oni će otići u Sarajevo i ponašati se kao PDP do sada, otkako je dobrovoljno istupio iz vlasti u Republici Srpskoj. I kao SDS otkako je nastupio Mladen Probosić.

Jer se ničim nisu obavezali.

PDP zajebava Republiku Srpsku.

Ne samo ovim sloganom.

Oni su samostalno izašli iz vlasti i sada se bore da dođu na Vlast.

To ni jedini uman kod njih, Milko Grmuša, ne može da objasni.