Vasić: Šta čeka stranke u Republici Srpskoj do izbora 2022. godine

423
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Najgluplje što može da uradi neko ko se bavi strankama i izborima jeste da stranačke rezultate, rezultate za odborničke liste, sa lokalnih izbora, projektuje na broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini, kroz dvije godine.

Zato to nikad ne radim niti gledam takve projekcije. Što ne znači da se na lokalnim izborima ne pokazuju poslovi za opšte i da nije potrebno tražiti putokaze, najave i upozorenja.

SNSD

Prvi zadatak je povećati broj mandata u Narodnoj skupštini. To je potrebno radi veće efikasnosti skupštinske većine, radi lakšeg dolaska do dvotrećinske većine i radi opšte dobrobiti ukrupnjavanja stranačkog mozaika.

To se može postići drastičnim skokom aktivizma strnačke organizacije. I iskorištenjem činjenice da će neki dosadašnji akteri da padnu ispod cenzusa.

Problem može da bude to što se mora gledati kako imati 10 u Parlamentarnoj skupštini BiH. Uz saznanje da se na SDS i PDP ne može računati.

Najproduktivnije i najjednostavnije bi bilo brzo postizanje dogovora sa SDS-om, ako Šarović sklizne, o postizbornoj koaliciji SNSD-a i SDS-a. To bi potopilo PDP, druge minijature, pogotovu. A dalo zamah i SDS-u i SNSD-u. SDS-u mnogo više.

SNSD ima problem pada broja glasova u Banjaluci, na ovim izborima. Što je bilo i na onim iz 2018. Kao i problem pada u Trebinju.

Sateliti vlasti

Tu će borba da bude u vidu Igmanskog marša. Zemlja gori a smrzotina ubi. Osim US, za sve druge led može da bude ne samo klizav već i crn.

SDS

Najteža situacija u istoriji te stranke. Gubi od svojih, gubi od SNSD-a, gubi od PDP-a.

SDS mora promijeniti rukovoditeljstvo, otići od Sarajeva, otići od PDP-a, otići od amabasada, vratititi se nacionalnoj političkoj orijentaciji.

Da li ima dovoljno unutrašnjih aktera za to, da se zuastavi silazni predsjednički trend, od podmuklog Bosića, preko priglupog Govedarice, do proračunatog Šarovića, to je za drugu analizu.

PDP

Oni imaju problem što nemaju stranačku organizaciju i što je ne mogu izgraditi.

Imaju problem Stanivukovića. Koji cirkusuje za svoju korist a partija od toga nema ništa. I koji će, ako nastavi svoj trend, postaviti zahtjev za mjesto predsjednika partije.

Imaju problem što imaju Ivanića a nemaju Borenovića.

Imaju problem što im treba SDS koji pada, više nego oni.

Imaju problem što moraju okupitim mnogo glasova protiv. A za to treba neka usijana politička atmosfera.

PDP ima i problem pojedinačne kandidature za 2022. Za šta mu, opet, treba SDS. Jer mu je naloženo da se sve karte bace na te dvije kandidature. To će zapostaviti poslaničke mandate.

Službe

One će odraditi najveći posao 2022. Stranke koje imaju organizaciju i aktiviraju je do maksimuma, mogu donekle anulirati taj učinak.

Taj učinak službi može da ide do poptunog prekomponovanja političke scene u Republici Srpskoj.

Taj učinak sam evidentirao i 2018. i ove godine. Ne treba sumnjati da će 2022. on rasti. Jer je i ove godine rastao u odnosu na 2018.