Vasić: Šta sprema Saraj Čador, uz pomoć Mirka Brankovića i Muse Borenovića

148
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Mirko Šarović i Branislav Borenović, predsjednici SDS-a i PDP-a, iza kojih stoje Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, nisu ni svjesni u šta se upuštaju.

Plitkoća političkog uma određuje dubinu nacionalne izdaje.

Obojica su, u politici, analfabete, nestručnici, provincijalci. Oplaze.

Kao takvi, pogodni su za manipulacije, podvale, kratkoročno zagletovan dugoročan rad sa njima, koji će se ispostviti kao šteta za Republiku Srpsku.

Da nije tako kako sam ih skicirao, oni bi imali neki politički oreol, neku harizmu, neku energiju… i stvarali bi stranke koje jačaju. Ne bi im propadale ili stagnirale, koristeći tuđe nesreće i grobove za svoje ulične anarhije.

Obojica, svojim djelovanjem, i djelovanjem onih koji su njihovi i izbrani ili postavljeni u ime njihovih stranaka, svrstavaju se u protivsrspke ešalone. U kojima su Saraj Čador, Američka ambasada, zemlje Finte, OHR i Ustavni sud BiH.

Sad su osvojili i CIK. Pošto je borba za Ustavni sud krvava i nepopustljiva, potrebna je još samo jedna sitnica, VSTS, sa CIK-om je kompletiran arsenal. Saraj Čadoru i protivsrpskom ešalonu više i ne treba. Ne treba im Parlament, Predsjedništvo, Savjet ministara, Dom naroda.

Njima treba onaj koji će Sulejmanu Veličanstvenom sudski obezbijediti voluntarizam, a izborno potvrditi rezultate. U stilu, Hrvati su izabrali Komšića. Mirko Šarović i Branislav Borenović mogu kod Hurem u harem. Ali da znaju da ih nikad neće pozvati da se prednoć okupaju i namirišu.

Podšapljivanje Ustavnog suda i CIK BiH, može da znači samo jedno. Za opšte izbore 2022, sprema se osakaćivanje, kolijenčenje, kolikogod je moguće, poništenje Republike Srpske. Učiniće se sve što treba da se izbori lažiraju i preprave. Pri čemu je nemoguće bilo šta dokazati. Jer, vreće idu u Sarajevo i nikad se ne otvaraju. Osim u nebitnom uzorku.

Republika Srpska treba da razmotri strategiju za te izbore. Na koji način zaštititi listiće i rezultate. Da li ih uopšte slati u CIK. Da li zakonski omogućiti RIK-u da skladišti glasove i sve ponovo prebroji, prije slanja u Sarajevo.

Da li izbore organizovati samo za Republiku Srpsku…

Kao opravdanje krađe i falsifikovanja izbora, poslužiće ulična anarhija, vjerovatno mnogo intenzivnija i razuđenija, nego što je bila Pravda za Davida. Pa će univerzalno obrazloženje da bude: građani su glasali protiv. Kao što su se pravdali glasovi Ivaniću i Govedarici, u Banjaluci, za koje nema dokaza da su ih dobili od birača. Osim od biračkih odbora.

Dabome da treba biti oprezan i za predstojeće lokalne izbore. Naročito u velikim gradovima u Srpskoj.

Od svi ovih mojih prognoza, najsvjetlija je da će doći dan kada Mirko Šarović i Branislav Borenović neće smjeti da se vrate u Republiku Srpsku. Već će ostati u Sarajevu im milom. Lijepom, gizdavom.