Vasić: Zašto balonačelnik u Banjaluci ne može uspjeti i zašto će propasti u živo blato

1151
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Svi znaju one scene sa fudbalskih stadiona. Sto hiljada gledalaca, derbi. Trava zalivana, šišana, valjana. Još je nula-nula. Svi u ekstazi. A, onda, neka lokalna luda, pojavljuje se gola i istrčava na teren.

E, to je Banjaluka i Stanivuković.

Svi znaju kako završi to sa golom ludom. Tako će završiti i sa Stanivukovićem.

Mada će Banjaluka, još neko vrijeme, odati gola i usrana.

Zašto će Stanivukovića progutati živo blato:

  • Politika je sistem. Kakavgod je, ali je sistem. Nema zupčanika koji može sam da tjera kazaljke. Makar bio od zlata i imao sedamdeset rubisa.
  • Stanivuković, i sav taj bulumentarijum iza i oko njega, žele da forsiraju anarhiju protiv sistema. Anarhija je alatka za rušenje. A sistem mora da bude na rezervnom položaju.
  • Stanivuković nema rezervni pololožaj. Nema sistema. Nema PDP, stranku iz koje je došao. Glasački bulumentarijum je ad hok grupa. Koja se pokreće jednom i nikad više. Mogao bi ponavljati izbore u Banjaluci, sto puta, nijednom se ne bi primakao prvom broju glasova.
  • Još nije oformljen sistem od Fejsbuk grupa. Niti je zabilježen rat u kome učestvuju Fejsbuk brigade.
  • Stanivuković, sada, izaziva cijeli sistem protiv sebe. A iza sebe nema ni PDP i nema ni ikakav tim Uprave u Gradu. Uletio gologuz u šikaru gloginja.
  • On može da bude iskorišten, i da traje, samo do izbora 2022. Ako se prije ne završi njegov pad, završiće se tada. Čak i ako, doprinese izbornom uspjehu opozicije, on od toga neće imati nikakve koristi. Tek tad će ga se odreći i potopiti.
  • Stoga bi najzrelije, i najpovoljnije po njega, bilo da se sada povuče sa funkcije gradonačelnika.