Venbin: Kinseki narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

11
Foto: EPA/Wu Hong

Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji, izjavio je na konferenciji za medije u ponedjeljak portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

– Kineski narod nikada neće zaboraviti krv i živote koje je dao radi zaštite istine, časti i pravde. On nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a, na čelu sa SAD – rekao je kineski dipomata.

On je naveo da, s jedne strane, NATO pretenduje na ulogu organizacije za regionalnu odbranu, a s druge – stalno nameće regionalnu napetost i stvara blokovsko sukobljavanje.

– Poslije Hladnog rata NATO je na čelu sa SAD u više navrata raspirivao sukobe širom svijeta – od BiH do Kosmeta, od Iraka do Avganistana, od Libije do Sirije – rekao je Vang Venbin.

Prema njegovim riječima, NATO nastavlja da se širi ka istoku, u Azijsko-pacifičkom regionu, provocirajući blokovsko sukobljavanje, razarajući regionalni mir i stabilnost.

– NATO na čelu sa SAD mora ozbiljno da se zamisli o svojim zločinima, potpuno da odustane od zastarjelog načina razmišljanja iz vremena Hladnog rata, da prekine da izaziva regionalne sukobe, stvarajući raskol i nerede – naglasio je diplomata.

Snage NATO-a počele su da bombarduju Jugoslaviju 24. marta 1999. godine. Sedmog maja te godine u napadu NATO-a je pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginule su tri osobe, a više od 20 je ranjeno.