Vidović: Banke bi trebalo da se odreknu jednog dijela profita u korist građana

6
Foto: SRNA

Ministar finasija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da su bankarske usluge u Srpskoj veoma visoke i da bi banke trebalo da se odreknu jednog dijela svog profita kako bi pomogle građanima u ovako teškoj situaciji.

– Ima tu jednim dijelom i opravdanja, mi nemamo elektronski potpis i to bankarima stvara veći trošak, ali bez obzira na to smatramo da bi u ovoj situaciji i banke trebalo da se odreknu jednog dijela svog profita kako bi pomogle građanima – rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vidovićeva je istakla da je upućen zakon u Narodnu skupštinu da se ograniče te marže u mjeri u kojoj to Vlada može.

– Vlada to ne može beskonačno. To su privatne banke, one određuju svoje poslovanje, idu na tržište i bore se na tržištu. Ono što možemo, mi smo predložili da se za komitente banke koji, na primjer, prime samo platu ili penziju i potroše tu platu, penziju, nemaju neke velike transakcije, da se kod tih građana ograniče marže i da te naknade ne mogu biti beskonačne – pojasnila je Vidovićeva.

Očekuje, naglasila je, da Skupština prihvati to zakonsko rješenje i to će, iako se naizgled čini sitno, biti dosta velika ušteda za građane u narednom periodu.

Vidovićeva je navela i da je upoznata sa informacijom o prodaji podružnica ruske Sberbane, ali je naglasila da tu nema nikakvih negativnih efekata na Republiku Srpsku.

– Banka će ovdje i dalje raditi, samo će biti drugi vlasnik – rekla je ona.