Vidović: Na Londonsku berzu mogu samo kredibilitetni, a to Srpska jeste

20
Foto: SRNA

Londonska berza je jedna od najzahtjevnijih na svijetu, i tu može izaći samo kredibilitetan prodavac i kupac, a to Republika Srpska jeste, poručila je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi Srpske, gostujući u Dnevniku plus RTRS-a.

– Veliki uspjeh je što je Srpska uopšte izašla na tu berzu. Na nju izlaze samo suverene države, i velika prednost Srpske je što je izašla da bi bila prepoznatljiva i vidljiva u svijetu. To svakako doprinosi našoj snazi, i sa ovim potezom postizaćemo bolje efekte na međunarodnom tržištu – naglasila je Vidovićeva.

Ona je pojasnila i koliki je kreditni rejting Republike Srpske.

– Mi imamo kreditni rejtnig B3, koji ima i BiH. I kada pogledate taj rejting, najbolju ocjenu ima budžet i niska zaduženost, a najlošiju ocjenu ima administracija, a to je komplikovana organizacija unutar BiH, i to nam daje veliki minus i zato je takav kakav jeste – navela je Vidovićeva.

Obveznice Republike Srpske na Londonskoj berzi prodate su u vrijednosti od 300 miliona evra, a sve je zanimalo ko su bili kupci tih obveznica.

– Prijatno smo iznenađeni. Imali smo 54 zainteresovana kupca, i od toga broja 44 su kupili obveznice, i samo jedan je iz Republike Srpske. Uglavnom to su kupci iz SAD, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije… To znači da su obveznice prodane i u Evropi, ali i na američkom kontinentu – nastavila je Vidovićeva.

Ona je izrazila i veliku zahvalnost stručnjacima iz Srbije koji su pomogli da se Srpska nađe na Londonskoj berzi.

– NSRS donosi odluku za okvirno zaduženje i rečeno je da će se na međunarodnom tržištu obezbijediti 350 miliona evra. Novac od obveznica će se koristiti za pokriće deficita, kao posljedice pandemije. Koristiće se i za Kompezacioni fond, odakle se finasiraju troškovi u zdravstvu vezani za pandemiju, ali i sve djelatnosti koje su najviše ugrožene. Ova sredstva su već planirana u budžetu i to nije nikakvo novo zaduženje Srpske – naglasila je Vidovićeva.