Vidović: Prosječna kamata na ukupna zaduženja Srpske 2,3 odsto

9
Foto: SRNA

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da prosječna kamata na ukupna zaduženja Republike Srpske iznosi 2,3 odsto.

– Za eksterni dug kamata je 1,9 odsto, na domaći dug 3,2 odsto, a na kratkoročna zaduženja prosječna kamata iznosi 0,48 odsto – navela je Vidovićeva tokom poslaničkih pitanja i odgovora „Aktuelni čas“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je istakla da je razlog izlaska Republike Srpske na međunarodno tržište, odnosno Londonsku berzu to što se uvidjelo da se ne mogu pribaviti sredstva za finansiranje budžeta na domaćem tržištu.

Vidovićeva je rekla da Republika Srpska ne bi išla na međunardno tržište da je imala izvore sredstava na domaćem tržištu.

– Domaće banke su nama ponudile mogućnost finansiranja budžeta Republike Spske oko 120 miliona KM, od čega 90 miliona KM dugoročno i 30 miliona KM kratkorčno – pojasnila je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske Narodna skupština Republike Srpske donijela i odluku dugoročnom zaduženju Srpske u kojoj se navodi da će Srpska izaći na međunardno tržište za prikupljanje sredstava vezano za finansiranje u budžetu.

Govoreći o zaduženosti Republike Srpske u odnosu na BDP, Vodovićeva je rekla da je prošle godine javni dug iznosio 42,28 odsto, a ukupni dug Republike Srpske 52,36 odsto.