Više od 14.000 radnika u Srpskoj dobilo povišice

9
Foto: Burst/Pexels

Poslodavci u Republici Srpskoj zatražili su zakonske podsticaje iz budžeta za ukupno 14.112 radnika kojima su tokom prošle godine povećali plate – potvrđeno je za Srpskainfo u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Inače, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je zaprimilo 501 zahtev privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plata, u prvom obračunskom periodu od stupanja na snagu ovog zakona, za juli-decembar 2019. Od tog broja, kako kažu, njih 478 je ispunjavalo uslove za podsticaje.

Od ukupog broja primljenih zahteva radnika, obuhvaćeno je 14.112 radnika koji su zaposleni u privrednim subjektima koji su ispunjavali uslove.

Kada je riječ o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom mjerom su bili obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti.

Najviše interesovanja su izkazali oni iz prerađivačkog sektora.

Svi obrađeni zahtjevi se iz ministarstva prosljeđuju Poreskoj upravi RS na dalje postupanje, a kako je još uvijek u toku isplata, trenutno ne raspolažu informacijom o kom tačnom iznosu je riječ, ali procjenjuju da će biti između 2,5 i tri miliona KM.

U Ministarstvu nismo dobili odogovor koliko su u prosjeku poslodavci zaposlenima povećali plate.

– Ovu informaciju ćemo imati nakon završene analize svih isplaćenih podsticaja, a najvjerovatnije u toku ove sedmice – poručuju iz Ministarstva.

Zakon o podsticajima usvojen je prošle godine.