Višković: Auto-put Vukosavlje-Brčko koštaće 650 miliona KM

15
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će 31. avgusta biti ozvaničen početak izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra, a vrijednost radova iznosi 650 miliona KM bez PDV-a.

Višković je rekao da je Republika Srpska veliko gradilište, te da danas u Banjaluci potpisani ugovor sa najpovoljnijim izvođačem – Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo za ovu dionicu obuhvata sve radnje od projektovanja do izgradnje.

On je istakao da je prioritet u Prostornom planu Republike Srpske nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači i da od evropskih finansijskih institucija za putnu infrastrukturu nije bilo interesa za finansiranje izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, jer smatraju da Republika Srpska time pravi paralelni put u odnosu na Hrvatsku.

– Republika Srpska je strpljiva i sačekaćemo da vidimo kako će Evropska investiciona banka reagovati na koridor „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku dužine 35 kilometara od Doboja do Vukosavlja. Čekaćemo jer postoje određeni grantovi koji bi pratili takve projekte – izjavio je Višković.

Ukoliko u nekom razumnom roku Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ne pokaže da želi da prati ove projekte, Višković je rekao da će Republika Srpska nastaviti razgovore sa kineskim partnerima za izgradnju ovog dijela auto-puta.

– Republika Srpska ima svoje strateške infrastrukturne ciljeve i planove koje će realizovati – poručio je Višković i dodao da će nakon potpisivanja ugovora nastaviti razgovore sa kineskim partnerima u vezi niza drugih projekata značajnih za Srpsku, te izgradnju fabrike za proizvodnju papira.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević i generalni direktor Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo Li Peng potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra, a koja je dio auto-puta koji će povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Na rezultatima Vlade mogu pozavidjeti mnogo jače ekonomije

Premijer Višković izjavio je da je Vlada napravila rezultate na kojima mogu da joj pozavide puno jače ekonomije, te poručio da revizori rade svoj, a Vlada svoj posao.

Višković je rekao da revizori rade određena knjiženja po jednom ili drugom principu i da može doći do razlika u tim knjiženjima.

– Ta razlika o kojoj vi govorite je isključivo razlika u knjiženjima, a ne da je neko nešto uradio. Prema tome, ja sam uvijek bio legalista i sada sam, a ako bilo ko šta misli da je nešto urađeno što nije trebalo da se uradi ili nije nešto po zakonu – ima ko je za to zadužen. Tako da nemam neki poseban problem sa te strane – rekao je Višković u Banjaluci, odgovarajući na pitanje novinara o deficitu u budžetu Srpske.

Višković je rekao da postoje propisane procedure ukoliko ima nepravilnosti i da od te procedure ne bježi niti treba od toga praviti medijske spekulacije.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je napravila rezultate na kojima mogu da joj pozavide puno jače ekonomije i strane Vlade.

– Uzmite ekonomske pokazatelje Republike Srpske za 2021. godinu, uzmite za šest mjeseci ove godine i vidjećete da su veći i bolji nego iz 2019. godine koja je bila referentna godina ne samo za nas nego za čitavu Evropu, svijet i okruženje – istakao je Višković.

On je rekao da Republika Srpska redovno izvršava obaveze, te da je ekonomski likvidna i stabilna.

– Ne dugujemo nikome ništa. Kao što vidite investiramo, radimo, gradimo. Prema tome, Republika Srpska ide svojim putem, da li se nekome to sviđa ili ne, to je drugi problem – naglasio je premijer Srpske.

On je ukazao da je prosječna plata u Srpskoj veća nego u drugom entitetu, kao i da su u javnosti malo govori o koeficijentu raspodjele PDV-a koji je danas 34,97 odsto, a bio je 32,17 i „zakovan“ skoro dvije godine.

– Znate li vi koliko znači jedan odsto raspodjele PDV-a? Oko 100 miliona KM na godišnjem nivou. Da li je neko postavio pitanje za to? Nije. Čak u FBiH vlada panika kako se pojavio kod nas toliki koeficijent raspodjele PDV-a. Tražili su formiranje ekspertske radne grupe koja će u UIO BiH to da istražuje. Pozivam da formiraju tu grupu da to istraže. Evo sad javno kažem, naći će da nam još duguju – rekao je Višković.

On je naglasio da je Vlada Srpske to sve postigla zahvaljujući mjerama koje je do sada preduzimala, kao što su pojedinačna davanja, povećanja plata i penzija, socijalna davanja, i jedina je u regionu i šire koja je u vrijeme krize sve to uspjela da ispoštuje.