Višković: Bankarski sektor stabilan i likvidan

11
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je bankarski sektor u Srpskoj stabilan i likvidan i spreman da zajedno sa Vladom učini sve da bude sačuvan potencijal privrede Srpske.

– Banke sa sjedištem u Srpskoj će zajedno sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske kreirati konkretne mjere za privredne subjekte i građane. Svaki klijent će biti posebno tretiran i obrađivan – rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima banaka u Srpskoj.

Višković je naglasio da su banke spremne da izađu u susret privrednicima koji dođu u probleme sa likvidnošću i kreditnim aranžmanima.

– Banke su spremne da im ponude grejs period, nove aranžmane i da im odobravaju nove kredite koji će poboljšati njihovu tekuću likvidnost. Bankarski sektor ima dovoljne rezerve i potencijal da u svakom momentu reaguje i pomogne ukoliko bude trebalo i budžetu Republike Srpske, odnosno našim institucijama da bismo mogli redovno izmirivati svoje obaveze i da ne dođe u pitanje tekuća likvidnost – kaže Višković.

Prema njegovim riječima, obavezne rezerve koje banke imaju u Centralnoj banci BiH treba da budu značajno smanjene jer bi time oslobodili dodatna sredstva za banke koje bi mogli iskorisitti za jačanje privrednih potencijala.

On je istakao da su banke spremne da pomognu da posljedice širenja virusa korona budu umanjene.

– Banke su pokazale odgovornost prema Republici Srpskoj, našim institucijama, realnom sektoru i građanima. Kreiraćemo zajedno mjere u skladu sa tim kako to bude zahtijevala situacija – rekao je Višković.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Govoreći o suzbijanju neopravdanog podizanja cijena, Višković je podsjetio da je prošle sedmice sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegetijom i predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem dogovorio da budu ograničene cijene osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme na nivo od 5. marta ove godine kada se pojavio prvi slučaj zaraženog virusom korona u Srpskoj.

– Danas će ta mjera stupiti na snagu i ona će biti jedinstvena za cijelu BiH. Preduzimaćemo mjere koje u datom momentu budu neophodne na osnovu analiza i trenutne situcije. Ali najvažnija je samoodgovornost svih građana Srpske i jedino se tako možemo zaštiti od virusa korona. Odgovornost svih nas je da poštujemo mjere sa lokalnog i republičkog nivoa – istakao je Višković.

On je rekao da su od Saveza opština i gradova Republike Srpske tražili da za cijelu Srpsku treba da budu jedinstvene mjere.

– Ako ne rade ugostiteljski objekti u Banjaluci onda nema potrebe da rade ni u Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i širom Srpske. Nismo djecu oslobodili nastave i zatvorili fakultete da bi se okupljala u ugostiteljskim objektima. Da bi bili smanjeni kontakti i prenos virusa moramo pribjeći ovoj nepopularnoj mjeri koja je društveno odgovorna kako bismo sačuvali zdravlje našeg stanovništva – naglasio je Višković.

Govoreći o pripremi dodatnih kapaciteta za liječenje, Višković je istakao da novac u ovom momentu nije ograničavajući faktor i da preduzimaju sve što je potrebno.

– Moramo pripremiti određene objekte da bismo spremno dočekali eventualni udarni talas koji se, prema procjenama medicinske struke, očekuje u narednih 14 do 15 dana. Činimo sve da budemo spremni i da imamo i rezervne objekte, ukoliko broj oboljelih bude veći – rekao je Višković.

On je dodao da će bez obzira na novonastalu situaciju redovno biti isplaćivane penzije i druge obaveze iz budžeta.